Månadens feminist: bell hooks

bell hooks gick bort den 15 december och jag vill hedra henne med en bloggpost. Det här är en uppdaterad repris från ett tidigare blogginlägg. bell hooks har såklart redan varit månadens feminist!

bell hooks

Kort fakta

  • Född 1952 och död 2021 i Kentucky, USA.
  • bell hooks är Gloria Jean Watkins artistnamn (ska skrivas med små bokstäver).
  • Feminism is for everybody från 2000 utsågs av Ms Magazines läsare till den bästa fackboken av alla tider.

bell hooks feministiska gärning

bell hooks växte upp i en relativt stor familj i ett segregerat område i Hopkinsville i Kentucky. Hon gick först i en skola med nästan enbart svarta, men hade bra betyg och bytte till en skola där nästan alla var vita. Hon pluggade vidare och tog examen från Stanford och sedan undervisade och skrev hon och slutligen tog hon doktorsexamen i Engelska på University of California 1983. Hon doktorerade om författarinnan och nobelpristagaren Toni Morrison.

bell hooks första stora verk var Ain’t I a woman? om svarta och feminism som kom ut 2000. Ain’t I a woman är den före detta slaven Sojouner Truths tal vid  Women’s Rights Convention i Ohio 1851. Där talade hon om att vita kvinnor sattes på piedestal inte behövde arbeta, något svart kvinnor var tvungna att göra. bell hooks använder sig av talet för att analysera den rådande situation i USA. Hon ansåg att det var för mycket fokus på vita kvinnors problem och lösningar och gav en röst åt dem som inte hade något hemmafruproblem att tala om, men ändå levde ojämställt.

Rasism och feminism är ett temat i alla bell hooks böcker. Hon tar upp svarta kvinnors situation i samhället och lägger in rasism och klass som ytterligare komponenter när hon talar om jämställdhet. Efter Ain’t I a woman? har det blivit många fler böcker. Flera av dem återfanns på Ms Blogs lista över alla tiders bästa fackböcker. Hennes bok Feminism is for everybody från 2000 toppade listan. Hon har skrivit om många saker, även om det mesta är kopplat till feminism. När hon inte skrev böcker eller undervisade var hon en feministisk aktivist.

Den 15 december 2021 avled bell hooks efter en tids sjukdom.

bell hooks och jag

Jag kom i kontakt med bell hooks när jag med stort intresse följde Ms Blogs topplista. Många av hennes böcker fanns med där och som sagt så toppade hon listan. Jag läste Feminism is for everybody och blev grymt imponerad. Jag blev oerhört bestört när jag hörde att hon hade gott bort, alldeles för tidigt. En mycket viktig feministisk röst har släckts.

Bok av bell hooks som jag läst och recenserat

Ain’t I a woman 1981

Feminism is for everybody 2000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.