Veckans feminist: bell hooks

Kort fakta

Född 1952 i Kentucky, USA
bell hooks är Gloria Jean Watkins artistnamn (ska skrivas med små bokstäver).
Skrev som doktorsavhandling om Toni Morrison.
Feminism is for everybody från 2000 utsågs av Ms Magazines läsare till den bästa fackboken av alla tider.

bell hooks feministiska gärning

bell hooks växte upp i en relativt stor familj i ett segregerat område i Hopkinsville i Kentucky. Hon gick först i en skola med nästan enbart svarta, men hade bra betyg och bytte till en skola där nästan alla var vita. Hon pluggade vidare och tog examen från Stanford och sedan undervisade och skrev hon och slutligen tog hon doktorsexamen i Engelska på University of California 1983. Hon doktorerade om författarinnan och nobelpristagaren Toni Morrison.

Hennes första stora verk var Ain’t I a woman? om svarta och feminism. Det är ett återkommande tema i alla hennes böcker. Hon tar upp svarta kvinnors situation i samhället och lägger in rasism och klass som ytterligare komponenter när hon talar om jämställdhet. Hon menade att den feminism som fick sitt stora genombrott på 70-talet mycket handlade om vita medelklasskvinnor. Tanken om att hemmafruar var dåligt för jämställdheten och att ett mål i sig var att få ut alla kvinnorna på arbetsmarknaden, var främmande för svarta kvinnor som aldrig hade haft råd att inte jobba. Därmed inte sagt att de levde jämställt för det. Hon har inspirerats mycket av den före detta slaven och kvinnorättsaktivisten Sojourner Truth och hennes tal Ain’t I a woman? från 1853.

Efter Ain’t I a woman? har det blivit många fler böcker. Flera av dem återfanns på Ms Blogs lista över alla tiders bästa fackböcker. Hennes bok Feminism is for everybody från 2000 toppade listan. Hon har skrivit om många saker, även om det mesta är kopplat till feminism. När hon inte skriver böcker eller undervisar är hon en feministisk aktivist.

bell hooks och jag

Jag kom i kontakt med bell hooks först när jag med stort intresse följde Ms Blogs topplista. Många av hennes böcker fanns med där och som sagt så toppade hon listan. Jag läste Feminism is for everybody och blev grymt imponerad. Det kommer definitivt att bli mer av bell hooks framöver här på bloggen, var så säkra.

Bok av bell hooks som jag läst och recenserat

Feminism is for everybody 2000

2 kommentarer

1 ping

  1. Du missade alltså bell hooks när du läste Interfems Makthandbok 😉

    1. Det måste jag ha gjort! Dumt av mig 😉

  1. […] någon fördjupning. Jag kom på att jag skulle göra henne till veckans feminist då jag skrev om bell hooks förra veckan. Det är ju dock aldrig för sent att läsa sig ännu […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.