Månadens feminist: Ana Đurić – Konstrakta

Konstrakta

Kort fakta

  • Född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
  • Kom på femte plats i Eurovision Song Contest 2022.
  • Jämförs ofta med performancekonstnären Marina Abramovic.

Konstraktas feministiska gärning

Ana Đurić föddes 1978 i Belgrad. Hennes mamma var flygvärdinna och hennes pappa journalist. Han blev senare informationsminister i Slobodan Milosevic regering, vilket bidrog till viss uppmärksamhet när det kom ut i hemlandet. 2010 debuterade Konstrakta, som hon numer kallar sig, som musiker i det serbiska bandet Zemlja gruva!. Hennes solokarriär startades 2019 när hon släppte albumet Žvake (Tuggummi).

Tillsammans med bandet Zemlja gruva! har Konstrakta har gett ut den feministiska låten Mama. Den  handlar om tre generationer kvinnor i Serbien. Det är moderskap och systerskap och kvinnohistoria. Låten kom 2018 och sjungs på serbiska.

2022 var året när Konstrakta kom att delta i Eurovision Song Contest för Serbien. Låten In corpore sano (En hälsosam kropp) ingår i ett konstprojekt, kallad Triptih (Triptyk), som från början var en tolv minuter lång film med tre olika låtar som skildrar livet på tre olika sätt. Konstprojektet har betraktats som satir eller kritik av den serbiska vården, media, pandemin och skönhetsideal och hur allt detta gör att den mentala hälsan kommer i skymundan. 

I februari 2022 utsågs In corpore sano till  en av 36 låtar som skulle tävla om att bli Serbiens bidrag till Eurovision. Låten vann och skickades till Italien. Där gick det inte så bra när juryn skulle säga sitt, men Konstrakta fick en stor andel av telefonrösterna, så många att det räckte till en hedrande femteplats.

Låten är mycket intressant ur feministisk synvinkel och börjar med en meningen om Meghan Markles hår, “Vad kan vara hemligheten bakom Meghan Markles hälsosamma hår”. Det är en rubrik från en verklig tidningsartikel, som givetvis inte innehålls något substantiellt om Meghan Markles hår, utan bara bidrar till förvirring. Men till största del handlar låten om hälsa och vår jakt på den. Frågan är hur vi egentligen mår när vi hela tiden hakar på den senaste hälsotrenden. Kvinnliga artister har stor press på sig att vara just hälsosamma samtidigt som få av dem har sjukförsäkring, är en tolkning av låten. 

Konstrakta jämförs ofta med den serbiska performancekonstnären Marina Abramovic, och många som såg Eurovision kan nog förstå varför. Hon lever i Belgrad med man och två barn.

Konstrakta och jag

Jag skrev den här texten efter att ha blivit oerhört fascinerad av Konstrakta under Eurovision och ville läsa på mer om vem hon är. Det finns inte jättemycket skrivit om henne på ett för mig begripligt språk och jag kan tänka mig att det skulle kunna finnas mer att gräva i, till exempel i hennes relation till sin familjs historia. Jag tycker ändå inte att man ska döma någon efter vem ens far är eller har varit, så jag vill ändå skriva om henne. Jag röstade såklart på In corpore sano när det var dags för mig att avlägga min telefonröst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.