Lucka 8: Moa Martinson

Moa Martinson

Moa Martinson är vår kanske största proletärförfattare. Hon debuterade 1928, men var under flera år ganska bortglömd. Hon återupptäcktes av kvinnorörelsen på 1970-talet och Ebba Witt-Brattström skrev en avhandling om henne och hennes författarskap 1987. Moa var socialist och skrev mycket i tidningen Arbetaren.

När jag gick i skolan fick jag givetvis läsa om Harry Martinson, men inte om Moa. De var gifta under några år på 20- och 30-talen och äktenskapet skildras i Ivar Lo Johanssons bok Tröskeln. Han var god vän med de båda. Det känns mycket typiskt att man så sent som början på 90-talet väljer att bara uppmärksamma den ena av dem, när de båda hade fantastiska författarkarriärer.

Mor gifter sig från 1936 är en av Moa Martinsons mest kända böcker. I den skildrar hon en faderlös flicka som får en styvfar genom sin mammas nya äktenskap. Boken är den första i en romansvit på tre böcker (jag har bara läst den första delen). Familjen är fattig och styvfadern super bort familjens pengar. Boken fokuserar mycket på kvinnlig vänskap och är en reaktion på pojkromaner som fanns många av vid den här tiden.

2 kommentarer

  • Tanja10 december, 2022 kl. 11:55
  • Svara

  Så bra julkalender! Tack för all inspiration 🙂

   • Hanna12 december, 2022 kl. 09:18
    Författare
   • Svara

   Vad roligt! Tack för att du läser <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.