Lucka 9: Tove Jansson

Tove Jansson

Tove Jansson är den ör kalenderns andra finlandssvenska författare. Hon kommer från Helsingfors och är såklart mest känd för böckerna om Mumintrollen. När jag var barn uppskattade jag inte Mumintrollen så mycket som jag gör idag och Tove Jansson har själv sagt att det inte är några barnböcker, utan är skrivna för alla oavsett ålder.

En av de vackraste böckerna jag läst är Sommarboken som utspelar sig på en ö i den finländska skärgården. Den handlar om en flicka och hennes farmor och den påminde mig mycket om mig och min farmor, som tyvärr dog lite för tidigt när jag bara var sju år.

Den som kan sina mumintroll kanske inte har tänkt på det, men Tove Jansson var en rätt så radikal feminist på sin tid. I sitt eget liv vägrade hon att gifta sig och skaffa barn och hon levde istället med en kvinna. I nästan femtio år levde hon tillsammans med Tuulikki Pietilä, som i Muminböckerna finns återgiven som Too-Ticki (eller i all fall varit modell åt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.