Lucka 24: Margaret Atwood

Margaret Atwood

Krans 24Jag sparar det bästa till sist, som vanligt. Självklart borde Margaret Atwood få nobelpriset i litteratur! Hon skriver fantastiskt, hon har många strängar på sin lyra och hon tar upp aktuella och viktiga ämnen. Vi är många som tycker att Svenska Akademien borde ge henne priset.

Ni som följt hela kalendern från början tills nu har kanske lagt märke till att jag ibland skriver ganska svalt om personen och ibland inte kan lägga band på mina egna känslor om hur gärna jag vill att författaren borde få nobelpriset. Jag känner att det måste få vara så för det här är ändå en personlig blogg och en personlig kalender. Margaret Atwood är en av mina stora favoriter och hon är också en otroligt mångsidig författare. Hon skriver om unga flickor och uppväxt i Kattöga, om sexuell frigjordhet på männens villkor i Upp till ytan och om en fruktansvärd framtid med endast en överlevande efter ett fruktansvärt experiment i Oryx och Crake.

Hennes mästerverk är utan tvekan Tjänarinnans berättelse. Få har missat att den nu finns som TV-.serie, Handmaids tale, och att vi där får veta vad som hände sedan. Varför får hon inte priset? Är hon för populär som Joyce Carol Oates? Är hon för feministisk? Eller är det helt enkelt så att med Alice Munro så mättades kvoten kanadensiska kvinnor för all framtid? Jag hoppas att akademien tar sig till fånga och ger henne priset snarast!

God jul och tack för att ni har följt min julkalender!

Margaret Atwood signerar mitt ex av Tjänarinnans berättelse

Margaret Atwood signerar mitt ex av Tjänarinnans berättelse. Juni 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.