Atwood, Margaret; Kattöga, 1988

KattögaKattöga är en gripande bok om en flickas uppväxt. Berättelsen ramas in av att huvudpersonen Elaine återkommer till sin hemstad Toronto där hon ska ha en vernissage. Hon är konstnär och numer bosatt i Vancouver.

I sin tidiga barndom har Elaine vuxit upp på Canadas gator med motell och campingplatser som bas. Hon har endast haft sin bror och hans vänner som sällskap. När familjen tillslut slår sig ner i Toronto, vet Elaine inte hur man umgås med flickor. Att världen delar upp pojkar och flickor i olika läger, är för henne ofattbart.  Detta illustreras med att Elaine anser det märkligt att skolan har två ingångar, en för flickor och en för pojkar. Hon finner vänner, men med tiden känner hon sig mer hotad av dem och vill inte leka med dem. De har makt över henne och allt kulminerar med att Elaine är nära att frysa ihjäl efter ett litet spratt av de andra flickorna. Hon vänder dem då äntligen ryggen och får nya vänner. Trots allt blir Elaine och Cordelia, den flickan som var värst mot henne, vänner igen i high school och hon kommer att vara närvarande i hela Elaines liv, trots att de inte ses så ofta efter att de har gått ut skolan. Som vuxen träffar Elaine många konstiga män, gifter sig, får barn, skiljer sig, flyr till Vancouver, gifter om sig och forsätter att måla. Hon engagerar sig också i olika kvinnogrupper och bli bland annat attackerad på en feministisk konstutställning.

Boken är fantastiskt bra och det är en njutning att läsa den. Den är självklar i feministbiblioteket då den tar upp många aspekter på könsskillnader och könsförtryck. Jag har fått så många tips om att läsa Margaret Atwood och jag blev inte besviken.

3 pingar

  1. […] blev inte Joyce Caol Oates eller Margaret Attwood som fick nobelpriset i litteratur i år. Det blev inte en kvinnlig feminist över huvud taget. Man […]

  2. […] kvinnor som jag har som personliga favoriter till framtida nobelpris. Margaret Atwoods bok Kattöga handlar om en flickas uppväxt och hur unga flickor verkligen kan vara elaka mot varandra.  Alice […]

  3. […] Kattöga 1988 Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.