Lucka 23: Ljudmila Ulitskaja

Ljudmila Ulitskaja

Krans 23Idag såhär dan före dopparedan skriver jag om en författare jag själv precis läst (men inte hunnit skriva om), Ljudmila Ulitskaja. Hon har vunnit många prestigefulla priser, men inte nobelpriset i litteratur. Ulitskaja kommer från Ryssland och har gett ut romaner sedan början av 90-talet.

Ljudmila Ulitskaja är lite av en högoddsare i sammanhanget, men jag vill ändå ha med henne i den här kalendern. Hon skriver om angelägna ämnen och skriver fantastiskt. Dessutom verkar hon inte rädas Putin och hans regim. Hon har fått stor uppmärksamhet för sin bok om förintelsen, Daniel Stein, Interpreter. I den skriver hon om vikten av försoning mellan de tre stora världsreligionerna.

Ett annat viktigt tema i Ulitskajas romaner är också kvinnor och vardagslivet i Sovjetunionen och hur kvinnor är fångade i könsroller. I En munter begravning skriver hon om ett antal exilyssar i USA och i den boken skildrar hon hur flera kvinnor som stått en döende man nära samlas vid hans dödsbädd. En mycket fin roman där relationerna och personerna får stå i centrum och där händelserna är mer i skymundan.

Jag har läst Sonetjka och En munter begravning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.