Lucka 23: Kristina Sandberg

Kristina Sandberg

Idag handlar denna julkalender om Kristina Sandberg, en författare jag har haft förmånen att träffa i en lite mindre grupp (än en stor hörsal på bokmässan). Hon och hennes förlag Norstedts bjöd in på kakkalas och bokprat efter Liv till varje pris 2014. Boken är en avslutande delen i böckerna om Maj i Örnsköldsvik, böckerna som hon blivit mest känd för.

Kristina Sandbergs böcker om Maj; Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris, är mycket vardagsnära böcker om hur det var att leva i en småstad i mitten av förra seklet. Maj kommer från en fattigare miljö och söker jobb i Örnsköldsvik. Där träffar hon Thomas som gör henne med barn. Han tillhör en rik familj, men gifter sig ändå med henne. Böckerna handlar om deras liv tillsammans, hur Maj påverkas av alla måsten och hur hon sedan ska ge vidare den stressen till sina barn.

Nu har Kristina Sandberg inte bara skrivit böcker om Maj, utan bland annat också gett ut en självbiografisk bok om ett cancerbesked. Hon har fått många priser för sitt författarskap, bland annat Augustpriset för Liv till varje pris. Motiveringen var mycket fin och ramar in romanen väl:

”Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.