Lucka 24: Sara Stridsberg

Sara Stridsberg

Jag har publicerat alla författare i den här julkalendern i ordning efter författardebut. Det känns oerhört bra att få avsluta med Sara Stridsberg, en av våra just nu absolut bästa författare enligt mig (och säkert många, många fler). Hon satt i Svenska Akademien, men valde att avgå under krisen med den så kallade kulturprofilen. Det var oerhört synd tycker jag, även om det inte är svårt att förstå.

Jag har läst flera böcker av Sara Stridsberg som jag tyckt mycket om. Min favorit är ändå Happy Sally, som är en litterär fantasi om simmaren Sally Bauer. En mamma vars dröm är att simma över Engelska kanalen drömmer om att bli som Sally Bauer, den första kvinna att simma över kanalen. Jag läste boken en sommar när jag ville läsa böcker med sport som tema, och jag säger inte för mycket om jag påstår att den här var den bästa jag läste dem sommaren.

Sara Stridsberg har skrivit fler böcker på liknande tema (litterära fantasier), bland annat den fantastiska Drömfakulteten, som handlar om Valerie Solanas som skrev SCUM-maifestet. Den boken var så bra att vi tog med den i den feministiska litteraturkanonen. Jag tyckte även mycket om Kärlekens Atlantis som både handlar om och inte handlar om Catrine da Costa. Bilden på Sara Stridsberg och Sara Danius från debaclet i Svenska Akademien 2017, är helt fantastisk så jag måste även bjuda på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.