Recension: Sandberg, Kristina; Sörja för de sina; 2012

Sörja för de sinaJag läste Kristina Sandbergs första bok Att föda ett barn strax efter jag själv fått barn. Uppföljaren Sörja för de sina dröjde jag med trots att den första var bra. Men när jag blev inbjuden på bloggträff på Norstedts med Sandberg så tackade jag ja och bestämde mig för att läsa de andra två böckerna också.

Sörja för de sina är en bok som utspelar sig i köket. Sandbergs Maj har både torgskräck och är rädd för havet, så hon håller sig mest inne. Nu är hon lite äldre än i första boken och blir så småningom tvåbarnsmor. Hon bekymrar sig för att få vardagen att gå ihop med alla sysslor som en mor och en kvinna i hennes klass måste hinna med.

Maj har nu mer växt in i rollen som köpmanshustru och verkar mer och mer gilla uppgifterna i hemmet, något som hon i första boken utförde med viss skräck. Det känns sannolikt att hon gör den resan eftersom hon ju också accepterar sitt liv som Tomas hustru.

Den känslan som jag hade i första boken, att det lite känns som att det lyser igenom att det är en kvinna född på 70-talet med dagens feministiska värderingar som har skrivit boken, fanns kvar i den här boken. Jag tog upp den här aspekten på bloggträffen med Sandberg och hon sa då att det såklart inte går att veta om hon lägger orden i munnen på Maj. Men hon har gjort gedigen research och hon har haft tillgång till en kvinnas dagbok från den tiden och det märks, för trots mina invändningar är det mycket bra gjort.

Det jag tyvärr måste säga är att jag tycker att det blir segt. Jag orkar inte sträckläsa boken, för det är inte så upphetsande att läsa om en kvinnas bekymmer över att hinna göra en pölsa i tid fastän barnen är sjuka. Därför tog det mig orimligt lång tid att läsa ut den. När det började hända lite mer och historien kom framåt så blev det mer spännande och jag tyckte att Sandberg verkligen fick fram bra att de inte pratade så mycket med varandra, varken inom äktenskapet eller med sina vänner, och hur det förmodligen bidrog till att Tomas en dag inte kunde hålla sig ifrån alkoholen längre.

Som sagt, det är verkligen bra, men jag kastar mig inte över Augustprisbelönade Liv till varje pris riktigt än.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts

5 pingar

  1. […] Boken är utgiven av Norstedts och du kan hitta den hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som har skrivit om den är SvD, Bokhora och Feministbiblioteket. […]

  2. […] Sandberg – Sörja för de sina […]

  3. […] Några andra som har bloggat om Sörja för de sina: Bokblomma, Boktanken och Feministbiblioteket […]

  4. […] kanske tyckte att Sörja för de sina var lite seg och att Att föda ett barn var lite långrandig, men Liv till varje pris var […]

  5. […] noblesser, …och dagarna går, Boktanken, Bokdamen, Litteraturmagazinet, Bokhora, Dagens bok, Feministbiblioteket, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.