Lucka 21: Psykisk ohälsa

Krans 21Idag tänkte jag uppmärksamma psykisk ohälsa här på bloggen. Det finns många fina böcker skrivna om kvinnor som lider har någon form av dåligt mående och det är något som verkligen borde lyftas fram mer. Alla författarna idag har själva lidit av psykiska problem.

Glaskupan av Sylvia Plath: När Esther inte kommer in på den skrivarkurs hon önskat går hon allt djupare in i en depression. Läkare försöker bota henne med elchocker, men det är givetvis ingen succé. Till skillnad från författaren lyckas Esther finna en väg ut.

Den gula tapeten av Charlotte Gilman Perkins: En kvinna är gift med en läkare som menar att hennes skrivande är orsaken till hennes nervösa sammanbrott. Om hon bara stannar hemma så ska allt bli bra. Det är bara det att hon håller på att bli galen av sysslolöshet hemma…

Ugglor gråter av Janet Frame: Precis som Frame hotas karaktären Daphne av lobotomering i boken Ugglor gråter. Och precis som det var för författaren så upptäcker läkarna i boken att Daphne har talang för att skriva och stoppar lobotomeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.