Lucka 20: Mare Kandre

Mare Kandre, Foto: Cato Lein

Mare Kandre var en lysande författare som spåddes nå stora framgångar, men hon dog endast 42 år gammal 2005. Dödsorsaken var överdos av läkemedel och länge trodde man att hon hade tagit sitt liv. På senare år har man dock börjat tro att det nog inte var avsiktligt. Trots att hon dog så pass ung, hann hon ge ut elva romaner. Hon är född i Sverige, men hennes mamma var från Estland.

Hon har skrivit böcker om ungdomar och barn som växer upp och vilja svårigheter det rent psykologiskt innebär. Allide, Allide är en uppväxtskildring och Bübins unge är en symbolisk berättelse om att gå från barn till ung. Båda böckerna har fått varmt mottagande och Bübins unge valde vi att ta med i den feministiska litteraturkanonen.

I Quinnan och Dr Dreuf  är hon mer explicit feministisk och skriver om orättvisor mot kvinnor genom historien. Det var en fantastisk roman, skriven på ett underbart poetiskt språk. Mare Kandre har även spelat i ett ban och skrivit punkserier. Jag kan inte låta bli att bli ledsen varje gång jag läser om henne. Tänk vad som hade kunnat bli om inte…

1 kommentar

  1. Lysande! ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.