Lucka 19: Majgull Axelsson

Majgull Axelsson

Majgull Axelsson är journalist, dramatiker och romanförfattare. Hon debuterade som författare 1978, men det var först 1994 som hon gav ut sin första skönlitterära bok, Långt borta från Nifelheim. De tidigare böckerna var dokumentära böcker om tredje världen. Hon har skrivit om barnprostitution och gatubarn i bland annat Vietnam och Filippinerna.

Hennes stora roman genombrott kom med Aprilhäxan som hon också belönades med Augustpriset för. Det är en bok som det tog mig ganska många år innan jag läste, men när jag väl gjorde det tyckte jag oerhört mycket om den. Den tar upp det allvarliga temat med hur man förr behandlade funktionshindrade och fosterhemsplacerade barn.

På senare år är det kanske boken Jag heter inte Miriam som är den som fått störst uppmärksamhet. Berättelsen handlar om en kvinna som låtsas vara jude i koncentrationsläger för att alternativet var så mycket värre. Hon erkänner inte att hon är rom förrän hon ligger på sin dödsbädd. En oerhört gripande och välskriven historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.