Lucka 21: Monika Fagerholm

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm och jag kanske inte drar helt jämt, trots att jag gett henne många chanser. Det är dock som med flera andra författare som jag inte kan påstå att jag älskar, att jag förstår hennes storhet. Jag valde därför att ta med henne i den här julkalendern. Hon saknar inte litterära meriter och hon kom med i den feministiska litteraturkanonen med boken Diva.

Monika Fagerholm är den femte och sista finlandssvenska författaren i den här julkalendern. Hennes stora genombrott kom med boken Underbara kvinnor vid vatten 1994. För den nominerades hon både till Finlandiapriset och Augustpriset. Boken filmatiserades 1998. Hon skulle senare få Augustpriset, men då var det för boken Den amerikanska flickan.

Den senaste romanen kom 2019 och har titeln Vem dödade bambi?. För den har Monika belönats med Nordiska Rådets litteraturpris och Finlandiapriset. Jag har inte hunnit läsa den än, kanske mest för att jag tänkt mig vara färdig med Monika Fagerholm. Jag är dock inte den som är den, för hennes språk är fantastiskt och skam den som ger sig. Kanske är Vem dödade bambi? en bok för mig att älska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.