Lucka 2: Klass

Krans 2En av kritiken jag fick efter den feministiska litteraturkanonen var att det var för få böcker med klassperspektiv med. Det hade personen i fråga kanske rätt i och jag kommer därför ägna lucka 2 åt att presentera tre feministiskt mycket intressanta böcker på tema klass. Den första finns med i kanonen.

Mor gifter sig av Moa Martinsson: En riktig klassiker och ett mycket bra exempel på arbetarlitteratur från trettiotalet. Lilla flickan Mia är från en fattig familj där styvfadern super bort det mesta av pengarna.

Stål av Silvia Avallone: Boken utspelar sig i ett annat Italien än det vi kan se i turistbroschyrerna. I den fula industristaden Piombino bor Francesca och Anna som drömmer om Elbas vackra stränder samtidigt som de ser turisterna fara genom staden för att ta färjan dit. På deras strand trängs ungdomarna med skräp och tång.

En bön för de stulna av Jennifer Clement: I en laglös del av Mexiko bor flickorna som görs fula för att de inte ska rövas bort av knarkmaffian. Dessa flickor klarar samhället inte av att skydda. Män i deras närhet finner ofta ingen annan lösning på tillvaron än att flytta till USA eller gå med i maffian och lämnar mödrar och systrar kvar i misären.

2 kommentarer

  • Din hemliga bokvän2 december, 2015 kl. 07:52
  • Svara

  Som din hemliga bokvän i julens bokbyte så skulle det underlätta om du svarar på Barnboksbloggens frågor, annars så finns det en stor risk att paketet mest kommer att innehålla sånt som jag tycker om

   • Hanna2 december, 2015 kl. 09:34
    Författare
   • Svara

   Fixat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.