Lucka 16: Korea

Krans 16Jag läser just nu Levande och döda av den sydkoreanska författaren Hang Kan. Passande då att vi åker vi till Korea-halvön idag. Det finns bra litteratur från Sydkorea och från Nord finns det mest böcker om personer som flytt. Jag har läst en regimtrogen novell från Nordkorea och det är bland det mest bisarra jag läst. Nedan ser ni två romaner från Sydkorea och en bok om människor som flytt Nordkorea. Romanerna är mycket lågmälda och poetiska och jag tycker mig se ett mönster i den sydkoreanska litteraturen.

Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin: En historia om en mor som levt ett fattigt liv på landsbygden i Sydkorea och vars barn nu lever bra liv i Seoul. Modern försvinner i storstaden och alla barnen letar efter henne. En sorglig och mycket fin berättelse.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang: En poetisk berättelse om barnlöshet, gestaltad genom en höna som vill bli mor. Oerhört sorglig och mycket fin, precis som Ta hand om min mor. En av årets bästa läsupplevelser för mig.

Inget att avundas av Barbara Demick: Den amerikanska journalisten Demick har träffat många nordkoreaner som flytt och hon berättar deras historia. Det är absurda historier om hur de levt och hur de sedan starka skildringar av uppvaknanden när de kommit på att propagandan bara var båg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.