Låtar vi minns: Kom i julstämning med mina bästa jullåtar!

Mamma och tomte-Hugo

Hugo efter framträdandet på förskolan. December 2016.

Igår såg jag min son lussa. Det var otroligt fint och stämningsfullt som vanligt och Hugo var väldigt stolt över att få framföra alla sånger han lärt sig. Han brukar få något högtidligt över sig när det är klart och han ler oftast inte på bilderna (på bilden ovan lite trevande). Ibland sjunger han inte ens med, fast han kan. Men i år rörde han allt på läpparna. Efter den fina upplevelsen tänkte jag dela med mig av mina favoritjullåtar.

Detta inlägg är skrivet med inspiration av min kompis Malindas gamla jullåtsblogg!

10. Juligen – Just D

Egentligen inte en bra låt, men det är ändå mycket barndomsminnen kring den. Det var så mycket konstigheter i texten, tyckte 14-åriga Hanna. Till exempel undrade jag över varför han önskade sig deg i julklapp, menade han modellera?

9. Last christmas – Wham

En oerhört patetisk jullåt, men med så mycket åttiotalsvibbar att jag bara måste ha med den. Den eviga frågan är varför han inte gav sitt hjärta till någon speciell förra julen. Missa inte videon!

8. Marys boy child – Boney M

Klassisk 70-talsgrupp från Tyskland med låtar som Daddy cool och Rivers of Babylon. Denna jullåt håller definitivt samma klass.

6. Tänd ett ljus – Triad

Min son sjöng den idag och jag fällde en tår av nostalgi. Hans lärare Wille som är musiker har fått dem att sjunga den och inte ens han var född när låten kom ut. Själv minns jag när den låg på svensktoppen och jag spelade in den på mitt blandband.

5. Happy xmas – John Lennon

Detta är en av det bästa klassikerna som jag gillar längst. Den är mycket trallvänlig och sprider god julstämning och ett budskap om fred. Som sig bör.

4. Fairytale of New York – The Pogues featuring Kirsty MacColl

En uppkomling för min del. ingen låt jag lyssnade på när jag var liten. Den kom 1987, men det är först på senare år som jag har kommit att älska den. Den sprider härlig irländsk julstämning. Och så handlar den om New York som är mycket jul för mig (har varit där två gånger, just runt jul).

3. All I want for christmas – Mariah Carey

Ytterligare en sen favorit. Den är från 1994, men det var först i filmen Love Actually som jag hörde den på rikgit första gången. Mycket bra och stämningsfull, förstås mycket tack vare att jag ser filmen en gång varje jul. Jag vet att den handlar om stalking på hög nivå och innehåller massa konstigheter, men skit i det nu. Den är bra och jag gråter varje gång Emma Thompsons rollkaraktär får Joni Mitchell-skivan i julklapp.

2. Do they know it’s christmas – Band Aid

Ytterligare en patetisk jullåt, men nu mer för att man vill pracka på fattiga länder både kristendom och snö. Men en klassiker. Såklart en klassiker. Jag bjuder er också på en fantastisk sven från TV-serien Gavin och Stacey där Gavin och Smithy sjunger låten medan de går omkring i ett typiskt engelskt julväder – regn och barmark.

1. Mer jul – Adolphson & Falk

För mig är detta den absoluta favoriten. Vem vill inte ha snötyngda hus, tusentals ljus och kulörta kulor i driver? Jag har älskat den sedan jag var barn och älskar den fortfarande. Den kom 1984. Nedan ser ni två klipp, det första är en livespelning från Z-TV. Mycket roligt att se, men tyvärr är hela inte med. Hela låten får ni i andra klippet, men utan Adolphson & Falk i nittiotals-glajjer.

Vilken är din bästa jullåt? Och vilken låt borde absolut inte varit med på den här listan?

2 kommentarer

1 ping

  • Katarina16 december, 2016 kl. 08:31
  • Svara

  Mitt kvarstående intryck av Last Christmas är tyvärr en gång när jag var inne i en liten butik och julhandlade och deras julskiva hackade på just den låten. Den spelade ”Last Christmas I gave you my… Last Christmas I gave you my…” om och om igen och personalen hade så mycket att göra att de inte hann stänga av.

  Min bästa jullåt för skir julstämning är Koppången, tror jag. Har många parodiska favoriter, men Achtung Xmas ligger mig varmt om hjärtat (har en bror inblandad i skapandet av låten).

   • Hanna20 december, 2016 kl. 10:38
    Författare
   • Svara

   Haha, det är ju nästan tortyr! Den vill man inte ha på repeat 🙂

 1. […] jag bor i enkelhytt och myser av lugnet (gissar jag, detta är ju skrivet på förhand). Jag läste ett gammalt inlägg om mina favoritjullåtar och tänkte göra en uppdaterad lista att njuta av såhär i adventstider […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.