Lucka 12: Sonja Åkesson

Sonja Åkesson

På 1960-talet var Sonja Åkesson en av de ledande poeterna i Sverige. Hon skrev på ett nytt sätt och använde mycket talspråk. Hennes mest kända dikt, Äktenskapsfrågan, börjar med orden Vara vit mans slav och vi är många som läst den hundratals gånger som tonåringar i boken Kärlek och uppror. Även dikten Åkej fanns med där och var en av mina favoriter.

1966 gifte sig Sonja Åkesson med poeten och kulturpersonligheten Jarl Hammarberg. De var båda aktiva i kulturlivet. När Jarl startade ett kollektiv började Sonja att må dåligt, då det livet inte passade henne alls. De hade en dotter tillsammans och var gifta fram till Sonjas död 1977. Hon dog i levercancer och var bara 51 år. Före Jarl var Sonja gift två gånger och hon fick fem barn med tre olika män.

60-talet var Sonja Åkessons storhetstid och hon nådde stora framgångar med både sin poesi och även dramatik som hon skrev. Hon var en del av kvinnorörelsen, som full förståeligt föll för hennes feministiska diktning. Husfrid, där dikten Äktenskapsfrågan ingår, kom 1963 och var hennes stora genombrott. Idag är den en feministisk klassiker och den som inte läst Vara vit mans slav borde göra det genast. Jag ger er inledningen:

Vara Vit mans slav.

Vit Man vara snäll ibland, javisst
dammsuga golven och spela kort
med barnen i Helgen.

Vit Man vara på för jävligt humör
och svära fula ord
många dagar.

Vit Man inte tåla slarv.
Vit Man inte tåla stekad Mat.
Vit Man inte tåla Dum mening.
Vit Man får stora Anfall
snubbla barnens pjäxor.

Vara Vit Mans slav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.