Lucka 14: Inger Alfvén

Inger Alfvén

Inger Alfvén var en stor feministisk författare som var produktiv under flera årtionden. Hon avled sommaren 2022, 82 år gammal. Min egen favorit bland hennes böcker är Elefantens öga från 1992 som beskriver hur dåligt beteende kan ärvas ner och ge sår till kommande generationer och där en ung man tillslut hittar sin egen väg i livet. Jag läste den på gymnasiet och vill minnas att jag till och med höll föredrag om den.

Hennes mest feministiska verk är nog Dotter till en dotter från 1977. Där visar hon också på hur könsroller kan ärvas och att den sista i kedjan har ett ansvar att bryta mönstret. När vi satte samman den feministiska litteraturkanonen 2013 pratade Ebba Witt-Brattström varmt om Dotter till en dotter, men det fanns begränsad plats och den hamnade utanför. Det skulle inte vara märkligt om vi kommit fram till att den borde varit med.

Den mest kända boken Inger Alfvén har skrivit borde vara S/Y Glädjen från 1979, som också filmatiserats (1989). Jag har inte läst den, men sett filmen med Lena Olin och Stellan Skarsgård. Det är ett relationsdrama som utspelar sig på en båt efter att paret förlorat en son. Senare ska familjen råka ut för en fruktansvärd olycka i Biscayabukten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.