Lucka 13: Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

Krans 13Nu är vi återigen framme till en storfavorit hos mig och hos många andra. Chimamanda Ngozi Adichie borde få nobelpriset under min livstid om inget oförutsett händer. Precis som Sofi Oksanen, är hon årsbarn med mig (1977) och därför kanske lite för ung för att vara aktuell för priset redan nästa år.

Chimamanda Ngozi Adichie skriver gripande om kvinnor i Nigeria, om svarta kvinnor och nigerianska kvinnor i exil. Hon har tyvärr inte utkommit med något nytt på länge mer än två feministiska pamfletter. Vi fans väntar på hennes nästa storverk. Jag tycker att boken En halv gul sol är hennes bästa. Den handlar om kriget i Biafra och hur några biafraner ur samhällets toppskikt drabbas och försöker överleva.

Chimamanda Ngozi Adichie är välutbildad och håller kurser i kreativt skrivande. Hon är sedan 2008 Master of Arts i afrikanska studier vid Yale University. Idag bor hon i USA, men hon delar sitt liv mellan USA och Nigeria. Nigeria och jämställdhetens utmaningar där återkommer i hennes romaner och sdåklart också i pamfletterna.

Jag har läst En halv gul sol, Lila hibiskusDet där som nästan kväver digAmericanah, Alla borde vara feminister och Brev till en nybliven förälder.

1 kommentar

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
    • Katarina Hjärpe13 december, 2018 kl. 03:13
    • Svara

    Ja, hon är en av mina favoriter också! Jag gillar att hon skapar karaktärer som jag kommer så nära, samtidigt som jag lär mig nya saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.