Lucka 10: Nobelpristagare

Krans 10Idag är det Nobeldagen och min vana trogen borde jag publicera ett inlägg som heter “Jag har läst alla nobelpristagare sedan 1950”, men det har jag inte! Orkade inte med en sådan utmaning i år och det är ju såklart okej, även om jag skäms lite. Så här kommer istället lucka 10 med tre riktigt bra böcker av nobelpristagare. Kvinnor såklart.

Den goda jorden av Pearl Buck: Fantastisk bok om kvinnor i Kina som alla lyder under patriarken som tar dem från fattigdom till rikedom. Och med rikedom kommer bundna fötter och en andra fru så livet för frun och döttrarna blir inte bara bättre.

Älskarinnorna av Elfriede Jelinek: Boken handlar om kvinnor som drömmer om äktenskap och barn, men som inte får de liv de ville ha även om de gifter sig. Det är en bok som starkt ifrågasätter samhällets normer.

Hjärtdjur av Herta Müller: En bok om människor i motståndsrörelsen i Rumänien före kommunismens fall. Det är förföljelse och en krypande känsla av att alltid vara övervakad. Fantastiskt bra, även om många har svårt för språket och tycker att boken är onödigt svår.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861

  Jag tyckte verkligen om Hjärtdjur. Den förmedlar en känsla eller stämning som jag bär med mig och som har ökat min förståelse för hur det kan vara att leva i ett land med en totalitär regim. Och språket är fantastiskt.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861
   • Hanna14 december, 2015 kl. 12:48
    Författare
   • Svara

   Jag älskar också den! men många tycker att Müller är för svår och klarar inte av att läsa henne. Jag har haft svårt att ta till mig något mer av henne, men Hjärtdjur var verkligen fantastisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.