Ås, Berit; De fem härskarteknikerna; 1976

De fem härskarteknikernaJag letade efter en bok om Berit Ås härskartekniker och jag fann detta häfte när jag sökte på bibliotekets hemsida. Det är en 14 sidor lång broschyr utgiven av ROKS någon gång runt 2000 skulle jag tro. Jag hittar inget årtal i den och i Ireen von Wachenfeldts förord skriver hon ”för flera år sedan (1995) var Sverige världens mest jämställda land”. (Jag vet att det inte går att läsa hennes nämn utan att tänka på uttalandet om att män är djur, men den här recensionen handlar inte om det. Punkt.)

Berit Ås har gjort en politisk karriär, vilken jag kommer att återkomma till senare och hon har varit professor i socialpsykologi. Hon är mest känd för att ha identifierat fem härskartekniker som används för att trycka ner motståndare med retoriska tekniker. De fem ursprungliga härskarteknikerna är:

Osynliggörande: Ingen lyssnar på det du har att säga. Andra kan säga exakt samma sak efter dig och alla lyssnar.
Förlöjligande: Du blir hånad och folk gör sig lustiga på din bekostnad. Du förväntas tåla lite skoj.
Undanhållande av information: De verkliga besluten tas på en öl efter mötet, på golfbanan eller i bastun. När du kommer till mötet är allt redan uppgjort.
Dubbelbestraffning: Vad du än gör blir det fel. Är du inte med på mötet är du en dålig medarbetare, är du med är du en dålig mor.
Påförande av skuld och skam: Om du klagar på möteskulturen är det ditt fel att du inte lärt dig att argumentera och att föreslå informella inslag som fika gör att du får höra att det inte är en lekstuga.

Att ha kunskap om härskartekniker är otroligt viktigt för både kvinnor och män när det kommer till möten och arbetskultur. Därför är det toppen att ROKS har gett ut det här häftet i fickformat. Nu finns det inte tillgängligt längre, mer än på bibliotek, men det går att läsa på Wikipedia eller någon annanstans på nätet om man skulle vilka ha skriftlig information. Om du känner att du inte har koll, så skaffa dig det. Det är mycket värt att kunna kasta i ansiktet på någon som beter sig illa på ett möte att hen sysslar med härskartekniker.

4 kommentarer

6 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Detta är en intressant diskussion. Bra att du skriver…; ”Att ha kunskap om härskartekniker är otroligt viktigt för både kvinnor och män när det kommer till möten och arbetskultur”..
  En som har utvecklat tänkandet till ett sjätte moment är Markus på Pappamanualen, som han benämner ”utrotning”. Länk här…; http://www.pappamanualen.se/10b/index.html

  UTROTNING

  Kan tyckas en smula överreagerat att använda den sista av härskartekniker vida namn ”utrotning”, men denna modell saknar likhet och måste tyvärr kompletteras, då ämnet i fråga inte fanns i fråga då Berit Ås hade detta som ett potentiellt hot.
  Tänk att allt du säger ignoreras, din historik saknar betydelse, din aktuella situation spelar ingen roll, dina framtida förutsättningar saknar betydelse. Vad du än säger eller kommer med kan inte hindra det faktum att du i andras ögon redan är förutbestämd att hamna i ett visst fack mot ett visst mål. – Du skall bort, till varje pris.
  Denna företeelse är ofta förekommande i kontakt med socialen och vårdnadsutredningar, eller vid kontakt med tingsrätten vid en vårdnadstvist. Plötsligt betyder inget av vad du säger längre någon roll till ditt försvar.
  Att i förväg dömas, utan saklig grund har en blodig historik där andra världskriget då judeutrotningen blev en dyr läxa för världen är kanske närmast för oss.
  FN instiftade som ett permanent skydd ”FN- generalförsamling, om mänskliga rättigheter” för att det aldrig mer skulle kunna ske igen, vilket Sverige har antagit som lag.
  Trots det så saknar dessa lagar legitimitet och vi kan inte ens vända oss till DO (DiskrimineringsOmbudsmannen) om vi råkar ut för dessa diskriminerande och kränkande särbehandlingar.
  Att blir berövad ett normalt liv med sina barn, se sig maktlöst plockas bort, till förmån för lögner och påståenden som aldrig ifrågasätts är inget annat än utrotning…

  Det är för denna sista härskarteknik som hela PM (Pappamanualen) är byggt för att förebygga.

  1. Nu har Berit Ås själv utvecklat sina härskartekniker och de som anges här ska ses som de ursprungliga. Självklart används härskartekniker på andra sätt och på andra ställen. Att pappor sällan får vårdnaden om sina barn tror jag beror mycket på traditionellt tänkande (dvs ren diskriminering) och att män tar mindre föräldraledighet och vab. Jag tror att båda delarna blir bättre med ett mer jämställt samhälle.

  • tuppen20 juni, 2012 kl. 05:41
  • Svara

  ””för flera år sedan (1995) var Sverige världens mest jämställda land”

  Så långt ifrån sanningen man kan komma. Från en vit kvinnas perspektiv kanske/feministiskt perspektiv. Men inte från allas perspektiv.

  ”Undanhållande av information: De verkliga besluten tas på en öl efter mötet, på golfbanan eller i bastun. När du kommer till mötet är allt redan uppgjort.”
  Är inte detta motbevisat sen 30år tillbaka?

  1. Citatet var ryckt ur sitt sammanhang och var bara med för att tidsbestämma broschyren.

   Har du bevis för det?

 1. […] Berit Ås. I Sverige och i stora delar av världen är hon känd för sin kartläggning av härskartekniker. Ås föddes 1928 och hon har varit aktiv i den norska feministiska rörelsen sedan hon gick in i […]

 2. […] De fem härskarteknikerna 1975 […]

 3. […] Holt: Blind gudinne Amalie Skram: Constance Ring Berit Ås: De fem härskarteknikerna Berit Ås/Ami Lönnrot: Förbannad är jag ganska ofta Torgborg Nederaas: Av måneskinn gror det […]

 4. […] De fem härskarteknikerna – Berit Ås (Norge) Det är visserligen bara ett litet häfte, utgivet av ROKS, men dess […]

 5. […] De fem härskarteknikerna – Berit Ås […]

 6. […] Berit Ås. I Sverige och i stora delar av världen är hon känd för sin kartläggning av härskartekniker. Ås föddes 1928 och hon har varit aktiv i den norska feministiska rörelsen sedan hon gick in i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.