En liten reseguide till Litauen

Nu är jag tillbaka i Sverige igen, men imorgon drar jag norröver till makens släkt så Hugo får träffa sin andra gammelmormor. Jag ska lägga upp en sedvanlig kulturjakt idag, men innan dess tänkte jag komma med en liten reseguide till Litauen – i färg!

Vi flög till Palanga i västra Litauen för att Vilnius ligger för långt bort från kusten och för att vi har ett litet barn som inte gillar långa bussturer. Målet var kuriska näset, Neringa. Vi besökte även Litauens tredje största stad Klaipeda och badorten Palanga. Generellt kan jag säga att det är billigt. Bra boenden kostar, men maten kostar ungefär 300 kr för två med mat och vin på en ok krog. Öl kostar 15 kr på de flesta ställen och det lokala ölet var gott. Memelbreü var min favorit.

Neringa

Det kuriska näset gjorde mig allt annat än besviken. Det var fantastiskt vackert och jag rekommenderar alla att resa dit. Enda nackdelen är vädret och det kan man ju inte styra över. Vi fick några vackra halvdagar och är nöjda med det. Det var jobbigt när vi skulle åka och det bara vräkte ner, men att vi fick se de stora dynorna i strålande sol var värt allt.

Sevärdheter:

Stranden.

Utsiktsplatsen vid de stora dynorna.

Thomas Manns sommarhus.


En traditionell fiskestuga som nu är museum.

Övriga tips:
* Det går bussar från norra Neringa (Smlityne) som matchar båtarna från Klaipedas gamla hamn. De tar en timma till Nida, den största orten och en halvtimma till Judokrate, den näst största orten. Bil skulle vara att föredra, då stället verkligen tjänar på en rundresa. Vi är inte bilburna så då fick byn Nida duga.
* I Nida finns många bra restauranger, en stor välsorterad matbutik och fyra bankomater. Judokrate är betydligt mindre och vad vi kunde se från bussförnstret finns där också bra med restauranger, men kanske inte så jättemycket mer.
* Nida är barnfamiljernas mecka. Du är aldrig ensam med ett skrikande barn på krogen och barnstolar finns nästan överallt.
* De hotell som finns på nätet är fullbokade långt i förväg så vill du veta var du ska bo måste du vara ute i god tid. Dock fanns massa trevliga små hus som hade lediga tum när vi var på palts.

Klaipeda

Jag hade hört mycket om denna gamla tyska hamnstad förre jag reste hit och måste säga att jag blev grymt besviken. Staden är heldöd och man får känsla av söndag eftermiddag fast det är torsdagskväll mitt i sommaren. Gamla stan är inget att strosa i, avstånden mellan det som är mysigt och kul att se är stora. Möjligtvis är nyare delen av staden lite roligare men dit hade vi varken tid eller ork att gå. Fokus på resan var trots allt Neringa.

Trevliga saker att göra i Klaipeda:

Äta mat i den mysiga gränden där Friedrico Pazasas har restaurangmonopol. Eller drick massor av öl om du inte har barn med dig.

Gå längs vallgraven ner till den gamla hamnen. Här finns många trevliga restauranger. Dock satt det noll personer på de till synes trevliga uteserveringarna ni ser här när vi var här en solig sommarkväll.

Besöka slottsmuseet samt gå en tur på andra sidan hamnen vilket är lite av öststatsturism. Kul? Tja, det beror väl på. Museet var i alla fall värt ett besök.

Övriga tips:
* Hotel Vecekrug, där vi bodde, var ett fint hotell i ett fult område (dock centralt). En bra grej med det var att det låg med gångavstånd till gamla hamnen. Du behöver inte lägga extra pengar på taxikostnader. Trevlig personal också!
* Lägg inte för många dagar här, men om du ändå är här finns en del trevliga museum och för den som inte har barn finns det restauranger där man kan sitta länge och barer där man kan dricka gott.
* För dig med barn kan de vara värt att undersöka om det går att få taxi med bilbarnstol. Verkar finnas en snubbe i stan och han körde oss till hotellet samt till Palanga.

Palanga

Här är allt folk! Bara 20 minuter från Klaipeda ligger badorten Palanga. Här finns då också flygplatsen 10 minuter från stan. Orten består av en lång paradgata där tingeltangel är ledordet. Inte bara plastiga badleksaker och kitschiga souvenirer finns till försäljning, här finns också gycklare, radiobilar och vattenland. Restaurangerna har teman som bara gäller inredningen. Maten är ungefär den samma överallt. Men bortanför gågatan finns det oändliga promenadstråk och vackra parker. Och så stranden förstås. Inte lika fin och oförstörd som i  Nida, men dock en lång vacker strand.

Kul saker i Palanga:

Standen och piren. Om du badar när det är röd flagg kommer badvakterna och skäller på dig. Det var det dock värt.

Promenera runt i den vackra naturen. Ju närmare stranden, desto mer sand. Mycket träd och växtlighet finns i Palanga.

Gå till det kitschiga De Cuba och sitt i gamla karusell-kupéer och sitta på vatten som flyger. Definitivt kul för barn!

Besök den fantastiska fiskrestaurangen Zuvine – det enda stället på paradgatan som inte har ölparasoller. Dyrare, men knappast dyrt med svenska mått mätt. 600 kr för tvårätters x 2 inklusive en flaska vin.

Övriga tips:
* Gillar du folk så är det hit du ska åka.
* Barnvänligt.

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • knyguziurkeG26 juli, 2012 kl. 09:40
  • Svara

  Tyvär så måste jag håller med om beskrivningen av min hemstad Klaipeda.
  Det som hände var att man byggde en gigantisk galleria Akropolis väldigt nära centrum och erbjöd mycket bättre hyra för olika affärer. Resultatet blev att stadskärna tömdes på affärer och butiker och blev nästan tom. 🙁
  Nu pratar man om att på något sätt attrahera affärer tillbaka med de som styr staden har inte gjort det som behövs:
  Ett annat problem är att man inte gör tillräckligt för att renovera gamla stan. Vilnius har gjort ett fantastiskt jobb- fixade belysningen, piffade upp… Klaipeda ligger efter. Å andra sidan, Klaipeda drar in mycket pengar i budgeten med får mindre tilllbaka…
  Förresten, Klaipeda är liberalernas fäste i Litauen. 🙂

  1. Ja, jag tyckte att det var tristare än vad det skulle kunna vara. Dessutom hade alla butiker tonade rutor, vilket gjorde att det såg ut som om allt var stängt. Jag älskar Vilnius! Jag hade nog lite förväntat mig ett mini-Vilnius när jag kom till Klaipeda. Stan har ju potential, men som du säger så är gamla stan nästan tom. Kanske är det därför alla är i Palanga. Palanga var lie väl kitschigt så Klaipeda har stor potential att vara en motvikt och erbjuda stadspuls, shopping och gamla mysiga kvarter. Men då krävs det en hel del arbete. Bara det att vårt hotell som låg tre hundra meter från gamla stan samt lika långt från hamnen, låg på värsta äckliga bakgatan. Trist för ett bra fyrstjärnigt hotell.

   Jag hade en gång en kompis från Klaipeda (men gick gymnasiet i Karlskrona). Han var liberal och hans pappa kandiderade till president. Tror han var så bra att han kom trea 🙂

  2. Och du, är det du som twittrar också? Så att jag inte tror att jag har två läsare som är från Klaipeda 🙂

  • knyguziurkeG27 juli, 2012 kl. 06:31
  • Svara

  Japp, det är jag som twittrar.
  Och den där kompisen från Klaipeda du talar om…hans namn börjar väl på S, eller hur?
  Vi gick i samma gymnasiet i Klaipeda och sedan var utbytesstudenter i Karlskrona, dock olika årgångar, jag är äldre

  1. Nej men gud! Ja, förnamnet på S och efternamnet på G. Har du kontakt med honom?

 1. […] jag kom hem i söndags skrev jag en liten reseguide för er som är intresserade av att resa till Litauen. Jag ska självklart inte låta det bli en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.