Lucka 3: Brasilien – Ljud av steg av Clarice Lispector

Clarice Lispectorstaty i Recife, Brasilien

Clarice Lispector har kanske inte gått till historien som en stor feminist, men hon har skrivit en riktigt bra och feministisk novell som borde gå till historien. Lispector var född i Ukraina, men flyttade med familjen till Brasilien när hon var två månader gammal. Hon var en brasiliansk författare och dog i cancer när hon var 57 år 1977.

I novellen Ljud av steg, som endast är två boksidor lång, tar hon upp ett mycket viktigt ämne. Hon skriver om en äldre änka som fortfarande känner lust. Änkan skäms, som sig bör i hennes kultur, och söker hjälp. Doktorns ordination är att hon ska vara glad över att känna lust och tillfredsställa sig själv utan att känna skam.

Ämnet äldre kvinnor och sex är något som inte skildrats så mycket i litteraturen och denna kärnfulla novell skulle därför absolut platsa i en feministisk kanon. Den är välskriven och fantastisk i sin enkelhet och feminist eller inte, Lispector har skrivit en feministiskt kraftfull novell.

2 kommentarer

  • Anna3 december, 2017 kl. 08:11
  • Svara

  Det är den novell av Lispector som jag riktigt minns. Annars är hon inte en favorit hos mig.

   • Hanna3 december, 2017 kl. 08:15
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte om Stjärnans ögonblick, men har hört av andra att det är den enda som är bra som hon skrivit så jag har faktiskt inte gett henne någon andra chans. Förutom den här novellen då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.