Läsa jorden runt: Vilken svensk bok ska man läsa?

Feministisk bokhandel i Wien

Feministisk bokhandel i Wien säljer svensk litteratur.

Jag läser mig jorden runt och nu i skrivandets stund är det fortfarande Sveriges nationaldag, så jag tänkte skriva om ett för mig intressant ämne. Jag fick nämligen igår en kommentar på bloggen vilket tips man ska ge till läsare från andra länder som läser sig jorden runt och har kommit till Sverige. Jag tänkte att frågan är större än bara ett futtigt svar i en kommentar, så frågan får bli ett helt blogginlägg.

Vad ska en person från USA, Tyskland eller Egypten (som det handlade om i det aktuella fallet) läsa när hen kommer till Sverige i sin jorden runtutamning? Frågan har dykt upp mer än en gång när jag läst på forum och bloggar där folk vill läsa sig runt jorden. Min spontana tanke är att det bör vara något modernt, inte Selma Lagerlöf eller Vilhelm Moberg. Om personen i fråga inte läst så mycket svensk litteratur så vill jag tipsa om något som speglar det svenska samhället såsom det ser ut nu.

Vilka böcker gör det? Det är såklart supersvårt att peka ut EN bok som uppfyller allt det man vill förmedla, men eftersom en jorden runt-läsare kanske bara gör ett stopp i Sverige så måste det ju vara en bok som uppfyller en del. En bok som dyker upp i mitt huvud är Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri. Kanske inte så typiskt för mig att lyfta fram en manlig författare, men den handlar om pappaledighet och att bli som en förälder åt en förälder, något som väl är ganska centralt i det svenska samhället.

Sverige är känt för sina deckare och det kan ju vara en idé att läsa det. Nu tycker inte jag att personen i fråga bör få med sig Camilla Läckberg eller Mari Jungstedt som den enda boken från Sverige, men varför inte Ann Rosman, Anna Lihammer eller Christoffer Carlsson? Leif GW Persson är ärligt talat inte heller helt fel om man vill lära sig något om Sverige. Malin Persson Giolitos bok Störst av allt är en annan bok jag kommer att tänka på. Lättläst och säger något om vår tid. En bestseller är ju också ett säkert kort.

Jag tycker att det skulle vara lite trist om den enda boken var Gösta Berlings Saga eller Utvandrarna, trots att det är enorma klassiker. Kanske ännu tristare skulle vara Ondskan eller En komikers uppväxt. När jag läser från andra länder är det kanske inte den kända 1800-talsförfattaren som jag vill läsa. Vad tycker du? Vilken svensk bok bör bokälskaren från Egypten läsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.