Recension: Daneshvar, Simin; Olyckan; 1980

Iran berättarJag recenserar de kvinnliga författarna som medverkar i novellsamlingen Iran berättar: Dans på slak lina som bokförlaget Tranan gett ut. Olyckan är från 1980 av författaren Simin Daneshvar. Författarens mest kända verk är sedd som den första moderna iranska romanen av en kvinnlig författare och för det har hon kallats den iranska romankonstens grand old lady.

I Olyckan får vi möta ett gift par där kvinnan precis tagit körkort. Det innebär all möjlig olycka för hennes make, som står bredvid och ser på och förfasas över förändringarna. Frun har inget trafikvett och krockar ideligen med olika människor och maken får stå för konstanterna. Tillslut blir hon förälskad i ett av sina offer och skiljer sig från sin make.

Olyckan är en symbolik novell om förändringar och hur de påverkat det iranska folket. Symboliken är övertydlig och det jag tyckte att det var tråkigt att frun med framåtanda i den här novellen fick stå för det som kan vara dåligt med utveckling. Eller så är det så att det är den enfaldiga maken som ska ses som förloraren här. Han väljer att inge hänga med i utvecklingen, utan bara förfasa den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.