Recension: Shafak, Elif; 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld; 2019

10 minuter och 38 sekunder i en märklig världElif Shafak är en författare jag verkligen har tyckt om. När jag tecknade Tranans årsprenumeration av böcker var just utgåvan av 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld, en av orsakerna till att jag bestämde mig för att prenumerera. Elif Shafak har tidigare getts ut på förlaget 2244, som inte finns som varumärke längre, men den här boken är utgiven på bokförlaget Tranan. Elif Shafak kommer från Turkiet, men bor i Storbritannien.

Leila hittas i en tunna, mördad. I tio minuter och 38 sekunder lever hon i någon slags mellanläge mellan liv och död och tänker tillbaka på sitt liv. Vi får en berättelse om en prostituerad kvinna, som kom från landet. Hennes liv byggde på lögner redan från början, men värre blir det när hennes farbror tar sig friheter och ingen i hennes familj är på hennes sida. Hon får ett kämpigt liv i Istanbuls skumma kvarter, men tack vare sina fem vänner är livet ändå uthärdligt. Efter hennes död anser hennes vänner att en kvinna som har vänner, inte borde begravas på de bortglömdas begravningsplats. Myndigheterna är av annan åsikt.

10 minuter och 38 sekunder var verkligen en fantastisk bok! Vänskapen stod i centrum och allt elände runtomkring dämpades därmed en aning. Det behövdes, eftersom det inte precis var något enkla saker vi hade att göra med. Ibland var det så orättvist att jag bara ville skrika. Eilf Shafaks kritik mot det turkiska samhället och gamla traditioner är mycket tydligt och det är inte svårt att förstå att hon inte är särskilt populär i hemlandet bland vissa grupper.

Jag tänkte under läsandets gång att jag tyckte så mycket om boken för att det är hög litteratur, men samtidigt lättläst med ett bra flyt. Det är lätt att engagera sig i karaktärerna och jag var hela tiden nyfiken på hur allt kunde gå så snett i Leilas liv. Boken gjorde mig också intresserad av Turkiet och dess lagar för hur döda begravs samt på när det är rimligt att tillsätta en mordutredning. Leila dör 1990, men det skulle vara spännande att få veta hur mycket som har ändrat sig i inställningen till kvinnor där släkten inte är intresserad av att ta hand om kvarlevorna.

1 ping

  1. […] 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak (Turkiet) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.