Jämställdhet nästa!, utgiven på SNS förlag, är en handbok för politiker och tjänstemän som arbetar med samhällspanering. Boken har undertiteln Samhällsplanering ur ett genusperspektiv och den handlar om hur man kan få ett mer jämställt samhälle genom att utjämna de fysiska ojämlikheterna i vardagen. Författarna, en som är docent i arkitektur (Larsson) och en som är journalist (Jalakas), menar att det råder ojämställdhet i hur samhället fysiskt är uppbyggt och att det därför behövs genustänk i samhällspaneringen. Det kan handla om mäns och kvinnors olika vanor att resa med bil eller kollektivtrafik, närhet till dagis och livsmedelsbutiker för att underlätta för två föräldrar som jobbar heltid eller trygghet att vistas i det offentliga rummet. För att komma till bukt med problemen måste man, enligt författarna, utgå från kvinnor och mäns erfarenheter snarare än behov. Om man utgår från behov blir det lätt att man fastnar i gamla könsrollsmönster och därför är dialog med medborgare är ett sätt att få bra input när man ska bygga ett samhälle. Exempel på kommuner som gjort det, och lyckats bra, finns med i boken.
Jobbar du med samhällsplanering är det viktigt att genusperspektivet är med från början och Jämställdhet nästa! är en bra bok att börja med om du vill veta mer. Boken ger inga tydliga svar om hur det perfekta samhället ska se ut, för sådana finns inte, men den ger en bra bild av vad problemet är och hur man kan arbeta för att göra något åt det.
4 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Jag jobbar med stadsbyggnadsfrågor och tänkte läsa boken. Googlar titeln och självklart finns den med i feministbiblioteket! Är lika imponerad av dig varje gång jag är här.
Hur som helst, min fundering är om det inte blir lite bakvänt om samhället börjar planeras utifrån de könsroller som existerar idag. T.ex. att kvinnor lämnar på dagis och åker kollektivt. Förstår tanken att man självklart bör komma ihåg att förskolor existerar, vilket man kanske har glömt i den nuvarande ”mansfokuserade” planeringen. Men jag tyckte det var absurt när jag hörde någon kommun argumentera att man skulle börja ploga framför förskolor och skolor innan de stora vägarna, för jämställdhetens skull. Blir samhället mer jämställt, eller blir bilden av kvinnan som barnlämnare på dagis än mer inpräntad? Det var min fundering. Ska låna och läsa boken och hoppas ha en välformulerad åsikt sedan.
Jag läser allt jag kommer över ;o)
Nu var det ett tag sedan jag läste denna, men vad jag minns så var det så att man skulle föra en dialog med medborgarna istället för att utgå ifrån vad man tror att människor har för behov, för att det då kan bli så att man fastnar i sina egna föreställningar om vad män och kvinnor behöver. Jag minns att det fanns exempel med, men jag kommer inte ihåg några nu.
Synd att du inte bor närmare, för då hade jag kunnat ge dig mitt ex!
Om du kommer fram till något annat än jag när du läst boken får du jättegärna skriva en gästrecension!
Hej Cathrine!
Först nu år 2014 läser jag din kommentar. De problem du tar upp är just det vi hanterar i boken. Det handlar inte om att cementera dagens könsroller men samtidigt lyfta upp en erfarenhetsvärld som många kvinnor delar i dag när vi inte har uppnått jämställdhet. Läs boken så förstår du bättre.
Anita Larsson
Författare
Catrine fick mitt ex så hon har kanske redan läst den.