Feministbrud på kulturjakt i Pompeji

För några veckor sedan var jag med min mans familj på resa i Italien, Sorrento med omnejd. Det blev mest natur- och matupplevelser, men en utflykt till Pompeji stod självklart på programmet. Det som var av feministiskt intresse av det vi fick se, var bara bordellen. Förhoppningsvis var det inte bara första, utan även sista gången jag besöker en sådan inrättning (om jag inte kommer tillbaka, vill säga). Jag letade i museeshoppen efter en bok om kvinnornas liv i Pompeji, men hittade bara en och den var på italienska. Eftersom mina språkkunskaper i italienska är begränsade och boken kostade 30 euro, hoppade jag det inköpet. Det blev istället en bok om kristna kvinnors liv i romarriket. Om någon har läst en bok om kvinnor i Pompeji, får ni gärna tipsa mig i kommentatorsfältet. Jag behärskar svenska, engelska och tyska.

Väggmålning på bordell i PompejiHär är en av väggmålningarna inne i bordellen. Enligt myten skulle männen ha pekat på målningarna för att beställa den typ av sex de ville ha. Det var något som vår guide också påstod. Enligt historiken Mary Beard är det en myt och inget historisk faktum. Hennes bok, Pompeji – livet i en romersk stad, kom ut på svenska i våras och kan verkligen rekommenderas för den som är intresserad. Beard slår hål på mer än denna myt.

Jag inne i ett av rummen i bordellen i PompejiHär sitter jag på en säng i ett av rummen. Detta rum låg på bottenvåningen. Det fanns även en övervåning som restaurerats, men dit fick inga turister komma.  Otroligt spännande att få gå in i så gamla hus och känna atmosfären. Jag är dock glad över att tiderna förändras och att bordeller inte är en självklar del av varje samhälle idag.

4 pingar

  1. […] Oktober. Jag fick även besöka den berömda bordellen i Pompeji. Läs mer om den resan här. […]

  2. […] har lagt två inlägg med bilder från mina resor som jag kallat Feministbrud på kulturjakt (i Italien och Frankrike). Jag har massor av bilder från olika resor till länder nära och långt borta. Jag […]

  3. […] kanske mest avbildade freskerna i Knossos. Nu här jag även varit i Pompeji måste jag säga att Knossos inte bör återfinas på listan över saker man ska se innan man dör. […]

  4. […] utan att göra ett besökt. De kanske mest avbildade freskerna i Knossos. Nu här jag även varit i Pompeji måste jag säga att Knossos inte bör återfinas på listan över saker man ska se innan man dör. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.