Recension: Shire, Warsan; Lära min mor att föda; 2011

Lära min mor att födaJag hade höga förväntningar på Warsan Shire, blanda annat för att Linda Enligt O skrivit så gott om henne vid flera tillfällen. Jag kände att det verkligen verkade vara en poet för mig.

Shires lyrik är modern och kretsar kring en kvinna som rör sig i gränslandet mellan två kulturer. Hennes teman är flykt och trauman. Shire är född i Kenya av somaliska föräldrar, men bor och verkar i Storbritannien.

Dikten Du blev till är kanske den mest gripande. Om en kvinna som gift sig med en man i hemlighet och sedan blivit påkommen av en förkrossad svärmor.

Jag visade henne min guldring,
jag stod framför henne naken,
vevade mina händer i hennes ansikte.
Hon sjönk ihop på golvet och grät.

Jag tyckte också mycket om Köket, som handlar om otrohet och utspelar sig i köket. Den kändes så målande för hur det är för många hemmafruar. Den börjar såhär och går sedan vidare i samma anda.

En halv papaya och en handfull sesamolja;
    den senaste tiden har din makes tankar varit någon annanstans.

Det var en mycket intressant och spännande diktsamling. Utöver de jag har citerat fanns det många gripande om flykt och utanförskap. Jag blev kanske inte riktigt så tagen som jag hade hoppats på, men Shire gav mig definitivt mersmak!

Läs mer: Adlibrs, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.