Kvinnoalfabetet – Z

Monica Zetterlund

Monica Zetterlund.

Kvinnoalfabetet – Z var inte den jobbigaste utmaningen i alfabetet. Faktiskt. Det svåra kommer nog när vi bara har svenska och eventuellt nordiska kulturkvinnor att välja på. Läs Enligt O:s svar här och mina ser ni nedan.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Z?

Eftersom jag inte rikgit fastnat för Juli Zeh (än) så svarar jag Oksana Zabuzjko. Inte för att hennes bok Fältstudier i ukrainskt sex var en fantastisk bok, utan för att hon cool och inte viker sig. Jag lyssnade fascinerat på henne på bokmässan 2014.

2. Finns det någon författare på Z som du provsmakat och skulle vilja läsa mer av?

Då svarar jag Juli Zeh. Tysk författare som skrivit Leklust som jag inte riktigt gillade, men flera bokbloggare jag litar på har rekommenderat henne, bland annat Sanna och Linda. Sedan kan jag inte låta bli att nämna två briljanta novellförfattare som jag upptäckt via Tranans samlingar, lettiska Inga Žolude och tjeckiska Anna Zonová.

3. Finns det någon annan kulturpersonlighet på Z som du gillar? (eller en författare till om det är lättare).

Monica Zetterlund är kvinna som jag kanske inte har haft som idol, men i alla fall alltid beundrat. Hennes insats i Eurovision Song Contest 1963 var kanske inte det vassaste, men låten Sakta vi gå genom stan (Walkin’ My Baby Back Home) gör hon fantastiskt! Men det jag gillar henne mest för är hennes insats som Ulrika i Västergöl i Utvandrarna och Nybyggarna från 1971 och 1972.

4. Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Z som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Jag skulle vilja svara den bolivianska poeten och kvinnorättsskämpen Adela Zamudio som i slutet av 1800-talet skrev dikter om orättvisor. Jag har endast funnit två av hennes dikter på engelska, men jag har ju läst henne så jag vet inte om det är fusk att svara henne. Jag har ju inte upptäckt Zara Larsson, men till skillnad från ungefär alla andra var jag inte helt begeistrad över hennes sommarprat.

3 kommentarer

  1. Många spännande namn!

  2. Läskigast och kanske bäst av Zeh är ”Nolltid”, ett psykologiskt relationsdrama med skräcktendenser (som alla hennes)

    1. Jag ska ge henne en andra chans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.