Zonová, Anna; En pistasch, tack!; 2001

Tjeckien berättar: I sammetens spårI Tjeckien berättar: I sammetens spår finns tre noveller skrivna av kvinnor, alla födda efter 1960 och de beskriver ett Tjeckien fritt från kommunismen, men med andra svårigheter för individer som lever där.

Anna Zonová föddes i Slovakien 1962 men bor idag i Prag. I En pistasch, tack! är det en man som är jag-person. Hans fru är mycket konstigt och sval och han förstår inte varför. Allteftersom historien berättas förstår vi att det är hon som lever i ett ganska hemskt äktenskap med en man som vill planera allt in i minsta detalj, även när de ska ha sex. I ljuset av hans extrema disciplin förstår läsaren efter hand hustruns beteende. När det kommer till en påtvingad abort förstår vi att det inte är på lek.

Detta var den bästa novell jag läste från den tjeckiska novellsamlingen. Otroligt roligt skriven om ett så allvarligt ämne. Jag skrattade högt, fastän det egentligen var sorgligt. Jag tycker oftast att de bästa novellerna är relativt korta och har en rolig tvist. Det uppfyllde En pistasch, tack!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.