Kvinnoalfabetet – I

Inte som andra döttrar

Enligt O går vidare med Kvinnoalfabetet och vi har ni nått bokstaven I. Något att bita i denna vecka med andra ord!

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I.

Inger Alfvén är en författare jag verkligen gillar, men som jag läst på tok för lite av. Elefantens öga läste jag på gymnasiet och det var då en av mina favoritböcker. Dotter till en dotter är en fantastisk feministisk roman.

2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Boken Inte som andra döttrar var en stor favorit i tonåren, För den som har missat den boken helt är det Deborah Spungens berättelse om sin schizofrena dotter Nancy Spungen, som för eftervärlden är mest känd som Sid Vicious flickvän. Mamman berättar om livet med den speciella dottern, om känslorna kring mordet och om att först efter hennes död fått en diagnos.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Ingrid Segerstedt-Wiberg var en partikamrat som jag beundrade. Vi hade visserligen inte samma åsikter i Nato-frågan, men hennes engagemang för flyktingar och mänskliga rättigheter är verkligen något beundransvärt. Sedan startade hon en skola i Göteborg som några av mina kloka vänner gått på och uppskattat mycket.

4.Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Ilon Wikland har jag beundrat som illustratör till Astrid Lindgrens älskade böcker, men jag har inte läst något av det hon själv skrivit. Hon har skrivit barnböcker om sin flykt till Sverige från Estland och de vill jag mycket gärna läsa!

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Spungens bok minns jag så väl från tonåren. I min skyddade värld var den rena rama fantasyboken. Idag skulle jag sannolikt se helt andra saker i den.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna18 oktober, 2015 kl. 11:54
    Författare
   • Svara

   Samma här! Man kanske skulle ta och läsa om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.