Veckans feminist: Chimamanda Ngozi Adichie

Kort fakta

Född 1977 i Enugu, Nigeria.
Tillhör minoriteten Igbofolket.
Debuterade som författare med Lila hibiskus 2003.

Chimamanda Ngozi Adichies feministiska gärning

Hon föddes i Enugu i Nigeria, men växte upp i universitetsstaden Nsukka. Hennes föräldrar tillhör Igbofolket och drabbades hårt av kriget i Biafra. Både Adichies morfar och farfar dog i kriget. Hon har skildrat detta bortglömda krig i boken En halv gul sol. Titeln syftar på Biafras flagga som delvis pryddes av en halv gul sol.

Hon har skrivit i hela sitt liv, i alla fall om man få tro hennes mamma. Detta berättar hon i SVT:s program Babel den 14 oktober 2012 (programmet finns tyvärr inte kvar på nätet). Hon började plugga på universitetet i Nsukka, University of Nigeria, och där var hon redaktör för en tidning som gavs ut av katolska medicinstudenter. Hon stannade i ett och ett halvt år och sedan flyttade hon till USA. Där tog en master i kreativt skrivande vid Johns Hopkins University.

2003 debuterade hon med boken Lila hibiskus och den har fått stor framgång runt om i världen. Det var dock med En halv gul sol som kom 2006 som hon fick sitt stora genombrott. Båda böckerna har fått många priser.

Adichie är en hängiven feminist och det pratade hon om i ovan nämnda Babel-avsnitt. Hon brinner för kvinnor och kvinnors rättigheter. Det märker du om du läser hennes böcker.

Chimamanda Ngozi Adichie och jag

Det är sällan jag hittar författare som jag verkligen vill läsa allt av. Slavenka Drakulic en är. Sofi Oksanen en annan. Nu kan jag även lägga till Chimamanda Ngozi Adichie till den listan. Efter Lila hibiskus är jag helt såld. Jag tycker också att det är roligt att jag och Adichie är födda samma år. Nu vi vi kanske inte purunga längre, men det är ändå ungt att vara en framgångsrik prisbelönt författare och blott 35 år. Och då pratar jag tyvärr inte om mig själv.

Böcker av Chimamanda Ngozi Adichie som jag läst och recenserat

Lila hibiskus 2003

En halv gul sol 2006

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Berolin23 november, 2012 kl. 12:10
  • Svara

  Jag läser just nu novellsamlingen ”det där som nästan kväver dig”. Den är så bra. Så avskald och träffsäker. När jag har läst den ska jag läsa hennes andra böcker.

  1. Åh, den ska jag ta och köpa och läsa med en gång!

 1. Håller med om att man vill läsa allt av henne! Har kvar novellsamlingen och ser fram emot fler böcker av henne. Det kan väl möjligen vara dne enda nackdelen när man hittar en ny favorit som är ung – det finns inte 37 böcker varav 35 översatta till svenska – att läsa. Men hon är definitivt en favorit hos mig också!

  1. Håller med, men det finns å andra sidan mycket att se fram emot (förhoppningsvis!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.