Kulturkollo: De fyra elementen och fyra kulturformer

De fyra elementen

Denna vecka är temat på Kulturkollo de fyra elementen. Veckans utmaning är att lista olika kulturella verk som passar in på vart och ett av de fyra elementen på fyra givna kulturformer, litteratur, TV-serie, film och musik. Vi är välkomna att associera hej vilt och vara hur långsökta vi vill.

Jord – bok

Den goda jorden

Den goda jorden av Pearl Buck: Buck är en av mina favoritnobelpristagare och Den goda jorden är den bästa jag läst av henne. Den utspelar sig mycket på jordiga åkrar i Kina.

Vatten – TV-serie

Såklart måste jag skriva om Rederiet, nittiotalets fantastiska svenska såpa. Som en hyllning till nyligen avlidna Johannes Brost kan ni ovan se ett klipp när Joker blir förbannad på Tony. Rederiet utspelade sig till största delen på en färja, på just vatten.

Eld – låt

Med bara några dagar kvar till OS så måste jag ju välja Hearts on fire med Hammerfall – en låt som skrevs till det svenska curlinglandslaget, lag Anette Norberg. Ett lag som skulle vinna guld. Egentligen skulle väl låten även gå som vatten, eftersom curling spelas på is och is är vatten, men jag är ändå mindre långsökt och låter den vara eld som i låttiteln.

Luft – film

”När jag gifter mig vill jag gå in till tonerna av Top Gun”, sa min då blivande make när vi för första gången rörde vid ämnet bröllop. Jag skrattade ett sånt där ”kommer inte på frågan”-skratt. Men fyra år var allt jag behövde för att övertygas. Vi gick in till tonerna av Top Gun. Eller in och in. Vi gifte oss ute och gick ut till tonerna av Top Gun vilket ledde till enorma applåder från alla gästerna. Det är ett underbart minne, såklart, och eftersom de flyger i Top Gun var den filmen given på elementet luft.

3 kommentarer

 1. Vilken underbar blandning!
  Det där med Topgun ska jag berätta för min (ännu så länge) oäkte make, det är hans absoluta favoritfilm fortfarande 🙂

   • Hanna7 februari, 2018 kl. 10:50
    Författare
   • Svara

   Gör det! En otippad fantastisk ingångslåt. Rekommenderas 🙂

 2. Jag hade också med rederiet. Undrar just hur många avsnitt man tittade på. Många blev det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.