I somras i Oslo såg jag en tavla jag fastnade för på Nasjonalmuseet. Det var Albertine i polisläkarens väntrum av Christian Krohg (se nedan). Jag blev såklart intresserad när jag insåg att det även fanns en bok, för Krohg är inte bara konstnär, han är även journalist och författare. Jag hittade Albertine elektroniskt på norska på Amazon och slog till. Boken är från 1886.
Albertine lever i en extremt fattig familj i närheten av Karl Johan i Oslo och försörjer sig med hjälp av små sömnadsarbeten. Det går knappt runt. När hennes syster Oline ska gifta sig blir hon förundrad, eftersom systern har ett förflutet som prosituterad. Det är en väl respekterad man och Oline kommer att få det bättre i äktenskapet. Albertines liv förändras när hon blir våldtagen av polisläkaren Winter och därmed inte längre är en fin flicka. Hon går då i systerns fotspår. För Albertine kommer det dock inte att gå lika bra.
Albertine var kanske inte den mest spännande bok jag har läst, men intressant och den påminde lite om samtida författare i Norge och Sverige. på 1880-talet fanns det många radikala röster i Skandinavien som ifrågasatte rådande ideal. Det var tex en debatt om sex före äktenskapet där Bjørnstjerne Bjørnson slog mot moralismen att det bara gällde kvinnor i En handske. Liknande inställning hade Ann-Chrlotte Leffler och Alfhild Agrell. August Strindberg däremot, tyckte att alla kunde få ha sexuella erfarenheter innan de gifte sig.
I Albertine är ämnet prostitution som också var hett vid den här tiden. Som konstverket visar, lyfter Christian Krohg bland annat fram det förnedrande i de läkarbesök som de prostituerade var tvungna att göra för att inte sprida sjukdomar. De män som gick till prostituerade behövde inte gå igenom samma förnedrande procedur.
Boken var kontroversiell och beslagtogs av polis när den gavs ut. Det stoppade inte Christian Krohg från att ta prostituerade kvinnor i försvar. Året efter boken kom ut, målade han tavlan Albertine i polisläkarens väntrum.