Recension: Kawakami, Hiromi; Senseis portfölj; 2001

Senseis portföljI bokcirkeln Läsa jorden runt har turen kommit till Japan och Hiromi Kawakamis Senseis portfölj. Det var min idé eftersom jag läst Nakanos secondhandbutik av samma för fattare och älskat den. Senseis portfölj gavs ut på svenska 2021 på bokförlaget Tranan.

Tsukiko är 38 år och ganska ensam. Hon går ofta till en sakebar och dricker. En dag träffar hon på sin gamla lärare där och hon kallar honom för Sensei, lärare. De utvecklar en slags vänskap och Sensei blir den enda man som Tsukiko vill vara med. Hon försöker dejta jämnåriga, men ingen faller henne i smaken. Livet blev inte som hon hade tänkt sig, men med Sensei känner hon någon form av lycka, men det är trettio års åldersskillnad på paret.

Jag tyckte inte att denna bok var lika bra som Nakanos secondhandbutik. Det som i den boken var lågmält och mysigt var i denna mest lågmält och konstigt. Jag förstod aldrig att det var en spirande romans mellan huvudkaraktärerna och det kändes inte heller helt lyckat.

Vi diskuterade boken i cirkeln och det var flera som höll med om att kärleken var lite onödig. en vänskap hade varit tillräckligt. Annars var det rätt så blandade omdömen. Vissa tyckte mycket om den och andra, såsom jag, tyckte mindre om den. Den var lite ojämn också och många av oss kunde ändå uppskatta vissa stycken, även om vi inte var så förtjusta i helheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.