Jorden runt på 90 dagar

Har ni sett vilken fin karta jag gjort av länder jag läst från! Kartan går att göra här och jag hittade den via Enligt O som idag skriver om hur viktigt hon tycker att det är att bredda sin läsning. Och jag håller med. Nu är jag av det nördigare slaget och beställer böcker med antologier från Stilla havet och liknande, men det är ju inte det viktigaste att man kan pricka av precis alla länder, utan att man lyfter blicken från närområdet och USA.

I år har jag läst böcker från 26 länder. Jag vet inte hur många det blir om jag räknar med enstaka dikter eller noveller på nätet, men det gör jag en sammanställning av när året är slut. Tycker att 26 länder är ett bra facit. Visst är det flera från Sverige, Storbritannien och USA, men det är också böcker från Ungern, Singapore och Komorerna.

I sommar, efter jag avslutat mitt nobel-projekt, tänkte jag fortsätta med den här listan. Detta är länderna som jag inte markerat på kartan. Fetade är böcker jag redan införskaffat på ett eller annat sätt och * markerar att boken är skriven av en kvinna.

Om jag satsar juni till augusti så läser jag mig jorden runt på 90 dagar! Men att läsa sig jorden runt behöver inte betyda att man läser från alla länder. Häng på du också och läs dig jorden runt efter dina regler och önskemål!

Centralafrikanska republiken: Andrée Blouin – My Country, Africa (lånat)*
Djibouti: Abdourahman Waberi  – In the United States of Africa (adlibris, fjärrlån)
Ekvatorialguinea: Juan Tomás Ávila Laurel – By Night the Mountain Burns (kindle)
Gambia: Phillis Wheatley – Dikter (iBooks)*
Lesotho:  Mpho ‘M’atsepo Nthunya – Singing Away the Hunger (bok i bokhyllan)*
Mauretanien: Amadou Ndiaye – Crossing the Atlantic Ocean In Search of Happiness (Kindle)
Namibia: Neshani Andreas – Purple Violet of Oshaantu (bok i bokhyllan)*
Swaziland: Sarah Mkhonza – Teaching English in Swaziland (kindle)*
Tchad: Joseph Brahim Seid – Told by starlight in Chad (fjärrlån)

Maldiverna: Ibrahim Waheed “Kalaavehi” – Noveller (finns att läsa här)
Nepal: Narayan Wagle – Palpasa Café (Kindle)
Oman:  Jokha Alharthi – Celestial Bodies (Kindle)*
Tadzjikistan: Andrej Volos – Hurramabad (bibblan)

2 kommentarer

  1. Jag tycker att det låter som ett spännande projekt. Jag skulle gärna ha större spridning i min läsning också men det blir mycket svenskt och anglosaxiskt ändå.

    1. Det är klart att det blir så, men med lite ansträngning kan man ju addera ett par nya länder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.