Recension: Jónasson, Ragnar; Aska; 2011

AskaDet har tagit lång tid för ett svensk förlag att översätta Rangar Jónassons böcker till svenska. Aska kom ut på Modernista 2021 och tio år tidigare gavs den ut på isländska. Aska är nummer två i serien om Ari Þór Arason, där jag tidigare läst Snöblind. Jag lyssnade på boken på Storytel, inläst av Viktor Åkerblom.

Ari kämpar på som polis i Siglufjörður på norra Island och nu saknar han sin flickvän som han gjort slut med, för att han trodde att han hellre ville ha en annan kvinna. Det visar sig att flickvännen ville satsa på deras förhållande och skaffade sig ett sommarjobb i Akureyri, men nu vill hon inte veta av Ari. En man hittas död i utkanten av staden och ung journalist letar efter sanningen. Deras historier vävs ihop och det blir en riktigt läskig historia som tar oss ända till Nepal.

Aska syftar till det askmoln som ligger över Island och som hotar att ställa till det för flygtrafiken. Boken kom  som sagt ut 2011 i original och vi är många som har ett flygrelaterat minne från april-maj 2010. Nu handlar boken inte alls om askmolnet, utan det bara finns där och vi andra får minnas vad som sedan hände.

Det är en spännande deckare och Ragnar Jónasson är bra och feministisk som vanligt. Han överraskar många gånger när det kommer till könsroller och i den här boken tar han upp temat människohandel. Jag ser mycket fram emot att fler böcker av honom ska översättas och såklart att han kommer att skriva fler!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.