Recension: Jensen, Thit; Erotisk stöld; 1919

Thit JensenI den danska TV-serien Badhotellet, läser den unga kvinnosakskvinnan Thit Jensen. Jag stötte på henne när jag läste nobelpristagaren och hennes bror Johannes V Jensen och blev sugen på att läsa henne. Erotisk stöld skulle vara hennes mest feministiska bok och jag fann den på svenska på bokbörsen och slog till. Jag läste den först nu i sommar, efter att jag sett avsnittet i Badhotellet.

Dina är lyckligt gift med Johan. Hennes bästa vän Susanne är ogift och har ett förhållande med en gift man. Dina tycker inte om det och tycker att frun blir gjord till åtlöje för att alla vet. Hennes inställning till Susanne ändras kraftigt när hon inser att Johan har ett förhållande med henne. Till skillnad från den andra frun vägrar Dina att vara tyst. Johan och Susanne bönar och ber att hon ska vara resonlig, men istället för att vara det ruvar hon på hämnd. Hon måste bara komma över att hennes kristendom inte vill att hon ljuger.

Det var kanske inte världens bästa driv i boken, för den har ju ändå över 100 år på nacken, men jag tyckte ändå att den var lättläst och den lockade till skratt flera gånger. Det är såklart en gammaldags moral i boken med äktenskap som inte ska brytas och kvinnor som är ”lösaktiga” och vill åt andrakvinnors män. Bortser du från det så är det en rolig bok om en kvinna som vägrar finna sig i sin mans ständiga snedsprång och framförallt inte vill umgås med sin före detta vän och låtsas som att inget hänt.

Jag antar att This Jensen inspirerat kvinnor i Danmark att bli mer självständiga och det är verkligen inte omöjligt att jag läser mer av henne. Nu tänkte jag läsa på mer om hennes liv och hennes feministiska gärning och dela med mig av vad jag får reda på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.