Badhotellet – en mysig TV-serie i historisk miljö

Badhotellet

Danska Badhotellet har varit en favoritserie för mig länge. Men så missade jag förra säsongen och så kom det ytterligare en. TV4 har öppnat för alla tidigare säsonger så jag såg de två senaste på raken. Härlig sommarkänsla med salta bad från norra Jylland. Det är många av de kära karaktärerna som slutat och serien är inte densamma nu, som den var för ett par år sedan.

Badhotellet början 1928 och går ram till 1933, sedan tar den ett hopp till 1940 och de två sista säsongerna utspelar sig under andra världskriget. För er som aldrig sett serien är det en myspysig serie om ett hotell där det bor överklassmänniskor på semester och där vi får välja både gäster och hotellet personal. I början drivs historien mycket av hotellfickan Fie och hennes kärlek till den farliga grannpojken Morten. När vi kommer en bit in i historien är Fie inte med längre, men kärleken till Morten spänner över flera säsonger.

När skådespelare hoppar av och karaktärer äntligen får varandra, kan det bli lite tunt med nya historier. I det två sista säsongerna tycker jag att karaktären skådespelaren Edward Weyse bara blir knäppare och knäppare och att det är ganska många som får märkliga sidohistorier för att de inte har några naturliga motspelare, tex fabrikörskan Alice Frigh i sista säsongen. Samtidigt är de vuxna barnen Frigh ett piggt inslag. Bertha Frigh bryter sig dessutom loss och börjar plugga, sam läser Thit Jensen (dansk kvinnosakskvinna för den icke insatte)! Hela handlingen om Tysklands ockupation av Danmark är ju också en sak som känns ny och inte återanvänd.

Jag har läst att det blir en säsong 9 och att man inför den ska göra ett hopp fram till 1945 och det ser jag fram emot. Anledningen till hoppet ska vara att det helt enkelt inte gick att semestra vid kusten efter 1941. Skulle de första säsongernas huvudkaraktär Fie komma tillbaka, skulle jag bli mer än glad. Badhotellet är inte det samma utan henne.

När jag mer eller mindre bingekollade två säsonger på raken, blev jag mer varse de olika historierna som bär serien framåt och blev kanske mer kritisk än jag skulle vara om jag såg ett avsnitt i veckan. En annan sak som jag tänkte på den här gången var att det var så oerhört rent överallt. Det misstänker jag starkt inte var speciellt verklighetstroget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.