Jag finns på Goodreads

Goodreads

Jag har länge tänkt att skriva om att jag finns på Goodreads, men det har inte blivit av. Goodreads är som ett Facebook för läsare med mikrobokbloggande. Jag använder det själv till att markera vilka böcker jag läser och läst samt att utmana mig själv med Goodreads utmaningsverktyg för antal lästa böcker på ett år. Sedan betygsätter jag böcker, för det ingår liksom i uppgiften på forumet, även om jag är emot det då jag tycker att betyg är relativa och ändrar sig över tid.

När det kommer till betygssdelen så har jag bestämt mig för att mina betyg är genre-baserade. När jag betygsätter böcker jämför jag dem alltså bara med böcker i samma genre. En välskriven chicklit kan därför få ett lika högt betyg som en mycket bra biografi. Att jämföra de böckerna med varandra tycker jag inte känns meningsfullt. Därför ser mina betyg kanske lite knasiga ut om man undrar varför Liane Moriaty får samma betyg som 179 år av ensamhet.

Utmaningsdelen både älskar och hatar jag. Jag har de senaste två åren läst ungefär 140 böcker och har därför satt målet på 150 i år. Det är ett rimligt mål som är tillräckligt svårt att uppnå för att jag ska behöva anstränga mig lite. Utan ansträngning, ingen utmaning. Men så stressande det kan vara att se att man ligger efter!  Efter förlossningen och min läsdipp låg jag så mycket som fem böcker efter när det var som värst. Jag har sedan läst en hel del seriealbum och det kan ju kännas som fusk, men samtidigt något som såklart också räknas. Men det komiska i det hela är ju att jag känner en stress att jag måste läsa ikapp.

Det positiva med tokläsning och den lilla stressen som Goodreads gett mig är att jag har återfått läsglädjen! Även om jag fortfarande gärna läser chicklit så kan jag tänka mig att ta tag i den där boken från Östtimor som ligger oläst i hyllan och jag kommer att läsa ikapp i min utmaning Sportåret 2016 där jag ligger lite efter. Jag känner att jag mer och mer börjar återfå mitt gamla läsjag!

Mitt tips till alla läsälskande icke bokbloggande vänner jag har därute blir i och med detta inlägg att regga sig på Goodredas. Där kan du fylla i vad du läser och kommentera andras böcker och betyg. Det är roligt!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Gillar också goodreads! Gör på samma sätt som du med betygssättningen. Däremot har jag i år låtit bli att sätta ett läsmål, just för att slippa den där stressen med att ”ligga efter”. Får se hur det blir nästa år! Hur hittar en dig på goodreads? Vad heter du där?

    1. Kul! Jag heter som jag heter antar jag 🙂 Finns jag inte som Hanna Lager borde jag heta feministbrud.

      1. Ah, tänkte inte så långt, sökte bara på ”Feministbiblioteket” 😉 Har skickat en förfrågan till dig nu i alla fall, tycker det är kul att följa alla bokbloggare på goodreads också!

        1. Skönt att du hittade mig, för jag hittade inte dig 🙂 Jo, det är ju bokbloggare jag vill följa! Och andra bokälskare också såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.