Sport sport sport

Olympiska flagganDet kommer att bli mycket sport framöver. Vi går mot ett sommar-OSår och fotbolls-EMår det är lika med höjdarår för en sportnörd som jag. Därför kommer det att bli ett lite lågintensivt sporttema här på bloggen som börjar nu och pågår fram och över OS. Under OS kommer det att bli en idrottskvinna om dagen. Fram tills dess tänkte jag läsa mer om och av idrottskvinnor.

Det enda kruxet är att idrottsböcker om kvinnor inte är helt vanligt. jag är inte ute efter några stora statistikböcker som fungerar bäst som uppslagsverk, utan mer historiska skildringar av pionjärer. Jag behöver därför massor av tips! Läser på svenska engelska och tyska.

Hittills har jag lyckats skrapa ihop lite intressanta böcker. Jag är främst ute efter böcker om idrotten och idrottens historia ur ett kvinnoperspektiv.

Nationen på spel av Helena Tolvhed (sport i allmänhet och sportjournalistisk ur ett genusperspektiv)

På damsidan av Helena Tolvhed (friidrott)

Etta på bollen – historien om Öxabäcks damlag av Daniel Svensson och Florence Oppenheim (fotboll)

Har kvinnorna en sportslig chans? av Eva Olofsson (avhandling om idrottsrörelsen)

Damelvan av Jennifer Wegerup (fotboll)

License to jump! av Marit Stub Nybelius (backhoppning)

Sedan har jag hittat några böcker av kvinnliga idrottsutövare som jag är lite sugen på. Problemet med sådana böcker är att de kan vara otroligt dåligt skrivna och därför vet jag inte hur många jag kommer att läsa. Åsa Sandell är jag lite sugen på efter att ha läst att hon varit skribent innan boxkarriären. Det kanske är en garant för en lite bättre bok, men det vet jag förstås inte.

Bakom garden av Åsa Sandell (boxning)

Från förlamad till olympier av Erika Grahm (hockey)

All in av Emma Igelström (simning)

Genom helvetet av Tina Nordlund (fotboll)

Böcker om sport och kvinnor som jag har läst:

Dagbok från Berlinolympiaden av Barbro Alving (helt fantastisk skildring!)

Letters to a young gymnast av Nadia Comaneci (spännande memoarer)

Det riktiga landslaget av Moa Svan (roligt och träffsäkert om fotboll)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.