Jack Werners moderna Råttan i pizzan och Münchhausen by Internet

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändåJag har precis läst ut Jack Werners bok Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå. Jack Werner är känd som viralgranskare på Twitter och som skribent i Metro och boken är en slags modern Råttan i pizzan, även om författaren själv inte vill mäta sig med sin idol Bengt af Klintberg.

Jag fastnade särskilt för ett kapitel och det handlade om ett nytt fenomen som man kallar Münchhausen by Internet. Jag antar att de flesta har hört talas om Münchhausensyndromet, som innebär att människor hittar på sjukdomar för att vinna sympatier. Münchhausen by Internet är samma sak, fast online i olika forum. När den som har syndromet inte längre behöver hålla upp en fasad mot någon de träffar i verkligheten kan historierna skena iväg hur långt som helst.

Jag kände verkligen att jag fann ett ord för det som gnagt under en längre tid. Under metoo-hösten 2017 var jag med i ett antal olika forum på bland annat Facebook där folk fick berätta sina historier. Många av dessa låg till grund för de upprop om senare publicerades. Jag vill verkligen inte misstänkliggöra enskilda vittnesmål och jag har ingen anledning till att betvivla det mesta som skrivits, men då och då dök det upp en lite annan typ av vittnesmål. Det var som om vissa triggade varandra att bara berätta värre och värre historier. I vissa historier var det som om ett övergrepp inte var illa nog, många hade växt upp som sexslavar åt pappa/morfar/morbror och detta hade fortsatt i framtida relationer. Jag utesluter såklart inte att någon varit med om det, men i vissa historier växte eländet i takt med responsen, vilket lite är det som Werner beskriver i sin bok.

Metoo-grupper är säkerligen en tacksamma sammanslutningar att bli trodd för sin historia, då ingen vill ifrågasätta en kvinna som råkat ut för övergrepp. Det kostar ju inte heller något för mottagaren att ge sitt deltagande i form av några stärkande ord. Jag ser dock inte detta som ett jättestort problem, inte så länge människor inte engagerar andra för mycket och att det går så långt som i exemplet Werner tar upp i boken om en cancersjuk fjortonåring som många bryr sig om och som visar sig vara fejk.

Ett annat forum är Münchhausen by Internet är vänligt förekommande är Familjeliv. Du behöver nog inte leta särskilt länge innan du hittar en tråd där någon fiskar efter sympatier.

Boken innehåll många exempel på fler Internet-fenomen. Det finns anledning till att vara skeptisk, försiktig och noga kolla källor. Mitt helhetsintryck av boken är att den är viktig och välskriven, men lite ojämn och aningen för lång.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.