Internationella romdagen och lite boktips

Romska flaggan

Idag är det internationella romdagen och då vill jag passa på att komma med några boktips. Romerna är ju som bekant inte en grupp som flitigt förekommit i litteraturen och med tanke på de förhållande som många romer i Europa lever under än idag så känns dagen viktig att uppmärksamma.

Jag presenterar här några böcker som alla handlar om romer och de går i ordning från för de minsta till för vuxna:

Camping och kurragömma, Dansbus och kaktrubbel, Badbomber och simhopp av Marin Salto och bilder av Marcus Petterson som själv har romsk bakgrund. Tre fina böcker från olika förlag för de minsta. Min son har tyckt mycket om dem!

Katitzi av Katarina Taikon. Det behövs väl inte säga så mycket om denna fantastiska bok. Jag har tyvärr bara läst den första, men det kommer att bli fler, det kan jag lova er.

Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren och bilder av Amanda Eriksson. Sofia Taikon har berättat. Seriebok om livet i Auschwitz och Ravensbrück för romer och hur Sofia sedan kom till Sverige där hon egentligen inte fick stanna pga inreseförbud för romer. Säljs av en EU-migrant nära dig!

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. En bok som mycket påminner om Sofia Taikons berättelse, men med den skillnaden att Miriam byter identitet och behåller den när hon inser att hon inte kommer att få stanna i Sverige som rom. otroligt gripande!

1 ping

  1. […] Feministbiblioteket om Badbomber & Simhopp m.fl. på internationella romadagen (2015 04 08) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.