Recension: Hallbäck, Jessica; I can´t believe I still have to protest this shit; 2022

I can´t believe I still have to protest this shitNär jag slutade i facket på jobbet fick jag lite oväntat en fin gåva som avtackningspresent – ett presentkort på Akademibokhandeln! Vad skulle jag göra med det? Jag ville verkligen köpa något speciellt bara för mig och begav mig därför till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. När jag kom in såg jag boken jag ville ha – I can´t believe I still have to protest this shit, en samling feministiska affischer med text av Jessica Hallbäck.

Jessica Hallbäck är själv feministisk gatukonstnär som gjort sig känd för sina feministiska citat på affischer. Bokens utsida är hennes verk och boken innehåller även en annan av hennes affischer.  Bilderna i boken är möjliga att ta ut och sätta upp på väggen och jag har givetvis redan börja spåna på var och hur och framförallt – vilka? Kanske blir det dessa, som är några av mina favoriter i boken. Jag presenterar dem, precis som Jessica Hallbäck i boken, i kronologisk ordning.

Votes for women

Den här affischen är tecknad av Bertha Maragaret Boyé och anävndes i samband med rösträttsröerwlsen i Kalifornien 1911.

Halva himlen är vår

Cecilia Löfström tecknade denna affisch, som även tryckets upp på vykort. Hon deltog i en feministiskt läger på Femø i Danmark och blev där inspirerad till detta underbara 70-talskonstverk.

Affisch Guerilla Girls

Jag har tidigare skrivit om Guerilla Girls på bloggen. Det är en anonym konstgrupp som bland annat har kritiserat konsten på museum. Affischen ovan är från 1989 och syftar på att The Metropolitan i New York har mindre än 5% kvinnliga konstnärer, men att 85% av alla nakna bilder porträtterar kvinnor. Jag har själv ett print av Guerilla Girls på min vägg.

Wonder Woman feminist

Slutligen en hyfsat ny affisch. Wonder Woman med texten We should all be feminists är gjort av den spanska konstnären Lola Beltrán till återpremiären av filmen Wonder Woman. Texten syftar såklart på Chimamanda Ngozie Adichies skrift med samma titel.

Sådär nu har jag läst boken (som inte innehåller jättemycket text, ska sägas) och då återstår bra fråga om den ska dissekeras för att sättas upp på väggen. Jag lutar åt det, fast det bär mig lite emot att riva sönder böcker. Det finns flera underbara affischer och min enda kritik var att det var lite väl många från nutid. Jag hade verkligen uppskattat fler från rösträttstiden och från 70- och 80-talen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.