Guerilla Girls; Bitches and bimbo ballbreakers; 2003

Bitches and bimbo ballbreakersBoken har undertiteln The Guerilla Girls illustrated guide to female stereotypes och det är en genomgång av alla kvinnliga stereotype mellan himmel och jord, från bimbon till Lolitan via den gamla nuckan och den svarta matalgningsmamman. Vissa stereotyper är positiva och andra mycket fördomsfulla eller rent rasistiska. Ms Blogs läsare röstade fram Bitches and bimbo ballbreakers till plats 97 av århundradets 100 bästa fackböcker.

Boken är fantastisk med en massa bilder och beskrivningar av olika stereotyper. Sista klapitlet är roligast, där skattade jag till och med högt. Där får vi en rad nya Barbie-dockor presenterade för oss. Alla passar in i en stereotypisk mall. Vad sägs om den judiska bortskämda flickan eller den svarta flerbarnsmamman som lever på samhället? Men såklart blir det lite skrattet som fastnar i halsen, eftersom i princip alla kvinnor förväntas passa in, om inte i någon av alla dessa roller, så i alla fall i en förutbestämd roll.

Jag funderade lite på hur jag skulle kategorisera den här boken, men kom fram till att kultur och konst blir bäst, då Guerilla girls är en konstgrupp och hela boken därmed bör ses som ett konstverk.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] har redan läst Bitches, Bimbos, and Ballbreakers och How to Suppress Womens Writing. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.