Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Hur jag förlorade min liberala kompass på mässgolvet - Feministbiblioteket

Hur jag förlorade min liberala kompass på mässgolvet

Mässgolvet 2017

Flera av er som mött mig har hört mig klaga över att Bokmässan sagt ja till att den rasistiska tidskriften Nya tider får ställa ut på mässan. När jag och en vän strök längs med väggarna för att Selma skulle somna i vagnen gick vi oavsiktligt rakt in i montern. Jag klagade: ”De borde inte vara här!”.

Jag blev som alla andra. För en tid lutade jag mig mot den mer bekväma åsikten att välja bort så att vi slipper se. Bokmässan ska ju vara mysig och rolig, inte fylld med rasister. Dessutom fick nazister demonstrera samtidigt och mässan var halvfull på lördagen. Stackars alla små förlag som nu går back massor! Jag höll mig till min tidigare linje, säg nej till Nya tider nästa år.

Men så kommer jag hem, diskuterar saken med maken (som ju också är liberal) och läser kloka inlägg i debatten, även personer som inte normalt tycker som jag. Åsa Linderborg (Aftonbladet) och Karin Olsson (Expressen) är två som gjort riktigt bra inlägg. De kokar båda ner till kärnan: Var drar vi gränsen? Och blir inte konsekvensen att vi kommer att få en åsiktspolis på mässan? För ska rasisterna ryka så ryker också de kommunistiska revolutionärerna som vill ha väpnad revolution. Snubben som själv stod i en monter med eget förlag där han gett ut en bok om Olof Palme där tesen är att han och Socialdemokraterna iscensatt sin egen ”död” för att han hade aids (och alltså överlevde), skulle han få vara där? Öppnar inte detta upp för många som kommer att slinka igenom och en svekdebatt på det? Jag tror att vi får helt andra debatter kring bokmässan an vad vi vill ha. Ska inte litteraturen vara i fokus, inte vem som borde och inte borde vara på mässan?

Är inte mångfalden och den brokiga skara förlag och annat bokrelaterat som är Bokmässans behållning? Jag lutar åt att Nya tider i ett hörn faktiskt är priset vi får betala. Bokmässans halvtomma golv i lördags berodde till största del på nazidemonstrationen utanför, men alla som bojkottade mässan bidrog också till förlagens förlust i form av utebliven försäljning.

Jag är ledsen att jag ramlade i fällan och glömde bort min liberala kompass. Det är lätt gjort. Det är mer bekvämt att vilja ta bort det som är ont. Men ska vi ha en öppen och tolerant mässa så kanske vi måste låta några komma dit som inte står för alla människors lika värde eller som vill ha väpnad revolution. Jag lutar i alla fall mot hellre det än en åsiktspolis. Hur resonerar du?

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. nej, terrorister som bär sköldar och hjälmar ska inte marschera på gator, och uppta hundratals poliser… knivar hade de på flygplatser, Flathet att tillåta det inför flyktingbarn, överlevare, homosexuella – som inte anses ha samma värde av dessa ligister.

   • Hanna5 oktober, 2017 kl. 09:12
    Författare
   • Svara

   Det som är olagligt är olagligt och alla får inte demonstrera vart de vill. Men att alla FÅR demonstrera är en viktig rättighet. Nu handlade dock inte inlägget om det 🙂

  • LoremIpsum5 oktober, 2017 kl. 03:51
  • Svara

  Hanneles bokparadis: Bör islamister få demonstrera?

 2. Jag försökte ju kommentera i veckan men tekniken satte stopp. Försöker igen!

  För mig besvaras frågan om var vi ska dra gränsen så här: Om människor inte vågar gå på mässan pga att det finns utställare där som önskar livet eller medborgarskapet ur dem så har gränsen passerats. Jag har sett många människor som inte vågat åka på mässan i år och det har jag inte sett innan, kommunistiska förlag där eller ej. Det är så lätt för oss, som inte behöver vara rädda av just den anledningen, att säga att alla ska få vara där med sina åsikter.

  Jag vill också verkligen protestera mot din tes i andra stycket att folk inte vill ha Nya Tider på mässan för att det är en bekväm åsikt att välja bort för att slippa se. Jag hoppas verkligen, och baserat på alla artiklar och blogginlägg jag läst i detta så tror jag att jag har rätt, att folk inte vill ha NT eller andra rasister där snarare för att de sprider rasistisk och vinklad propaganda och gör människor rädda – inte för att de vill ha en ”bekväm” åsikt. Att protestera är ju att inte ha en bekväm åsikt. Att inte göra något och bara se på känns istället som det bekväma här. De/vi vill inte ha dem där heller för att NT, liksom SD, öppnar upp för så mycket värre skit och normaliserar rasism. Om rasister får ställa ut på mässan och sitta i riksdagen, ja varför ska då inte även nazister få komma till tals? Osv osv. Det är ett livsfarligt normaliserande.

  Och angående att bokmässan ska vara mysig och rolig så har jag sett mängder av inlägg som framhäver det mysiga och roliga med mässan utan att röra vid det faktum att NT var där och ställde ut. Jag har sett mängder som säger ”alla åsikter måste få plats” eller ”jag vill vara där för att visa mitt motstånd” men sen inte dryftat ett ljud om något motstånd. DET är det bekväma här, anser jag. Däremot har jag också läst många inlägg som problematiserar NT:s medverkan och då känns det bättre.

  För att citera en bekant på facebook så är rasism farlig när den sprider sig och tar plats och vi tittar åt ett annat håll – och ”Om extrema inslag har blivit så pass normaliserade att de inte längre stör så lugnar mig inte ett dugg.”. Så resonerar jag.

   • Hanna8 oktober, 2017 kl. 02:47
    Författare
   • Svara

   Tack för ditt inlägg! För det första måste jag säga att bekväm åsikt syftar till mig själv och min liberala ideologi. Jag själv känner att förbudslinjen ofta är the easy way out. Såklart kan det vara helt annat för andra personer. Förlåt för den otydligheten.

   Jag har verkligen full respekt för andra som inte är vita och svenskfödda som jag själv. För mig är det dock viktigt att ha någon form av principiell linje. Då räcker det inte med att folk känner rädsla. Är det direkt kopplat till NT? Folket de drar till sig? För vad? Osv. Och en principiell linje måste även utesluta de kommunistiska partierna. Jag ser i alla fall ingen annan hållning. De (somliga av dem) önskar livet ur mig. Absolut inga jämförelser i övrigt, jag är inte alls rädd för dem för jag tror aldrig att de får ihop till en väpnad revolution. Men principiellt så står de inte för demokratiska värden.

   Det är självklart problematiskt att NT är på mässan, det vill jag inte hävda att jag ändrat åsikt om. Bara för att vi landar i att de ska få vara kvar så betyder det inte att vi ser det problematiska. Jag ser även problem med att samhällsomstörtande kommunism är normaliserat i och med att ingen ifrågasätter tidskrifter med sådant innehåll på mässan.

   Jag vill hellre dra gränsen vid rena olagligheter. Är det så att NT sysslar med hot och förföljelse så ska de inte vara med och inte heller få presstöd.

   1. Okej, tack för klargörandet! Då blir det lite tydligare. Ber om ursäkt för missförståndet.

    De personer i min bekantskapskrets som inte vågat gå på mässan i år har tydligt uttryckt att ja, det är för att de är rädda för NT och de folk de drar till sig. Nu var jag inte på mässan varken i år eller förra året så kan bara föra vidare beskrivningar men det jag har fått berättat för mig var att anhanget till NT betedde sig hotfullt i och omkring montern förra året. Men det handlar om mer än det:

    Du talar om en principiell linje men pekar själv på en av skillnaderna mellan NT och den kommunistiska (tidningen? partierna? fick inte grepp om exakt vad för kommunistiskt det var) – dvs att du inte har anledning att vara reellt rädd för dem i din egenskap av liberal. De kan inte direkt se på dig vilka åsikter du har, de hatar inte dig pga hur du ser ut (som NT som hatar pga hudfärg) och därför blir inte hotet reellt. Den andra skillnaden, som du inte nämner här, är att det här kommunistiska bidraget på mässan inte har stöd i ett grovt kommunistiskt parti som sitter i riksdagen som Sveriges tredje största parti. NT (och Exponerat, Fria tider, NMR och annan rasistisk smörja) blir större på grund av SD. Att SD sitter i riksdagen ger legitimitet åt andra rasistiska krafter att hävda sitt existensberättigande. Detta har ett massivt samband. Att rasistiska och nazistiska krafter ges plats och legitimitet i vårt samhälle idag leder till hatbrott, till förföljelse, till bränder på asylboenden, till uthängning osv osv. Menar du att de kommunistiska krafterna i samhället, stärkt av kommunistiska partiers framgång, leder till samma grad av hot och hat av människor som de rasistiska – samt att det är direkt kopplat till den kommunistiska närvaron på mässan? Om inte, tycker jag inte jämförelsen håller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.