Recension: Auerbach, Diana & Henoch, Lovisa; Tonårstjejens dagbok; 2017

Tonårstjejens dagbokTonårstjejens dagbok (Rabén och Sjögren) är ett antal ihopsamlade dagboksanteckningar från svenska tonårstjejer från 1904 fram till idag. Diana Auerbach och Lovisa Henoch har samlat ihop texterna under ett längre konstprojekt och nu sammansatt flera av dem i den här boken.

I förordet skriver Auerbach och Henoch att en dagbok oftast är precis här och nu. Därför illustrerar en dagboksanteckning det som rör sig i huvudet precis just nu. Vi får alltså en inblick i tonårstjejers huvud, precis som det var just där och då när de skrev det. Det handlar om killar, sex, kompisar och självkänsla. Vissa saker var sorgligt att läsa, andra roligt. Det var fantastiskt att se att det inte heller förändrats så mycket över tid. De tidiga anteckningarna var kanske längre och omständligare, men handlade ändå om ungefär samma sak som de senare (kanske mindre alkohol, men lika mycket kärlek).

Jag älskade Tonårstjejens dagbok och jag kommer inte att göra mig av med mitt ex. Istället ska jag gräva fram mina gamla dagböcker och se om jag kan delge er något roligt ur dem. Det är ett underbart dokument över unga tjejers tankar och känslor över mer än ett århundrade.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.